Plasticvrij wassen – Alles voor een duurzame was!

Tegenwoordig staat vrijwel alles in het teken van duurzaamheid. We denken aan duurzame energie, duurzaam autorijden, en duurzame kleding. Maar wie denkt er aan een duurzame was, en vooral: plasticvrij wassen? Door plastic microvezels in je wasmachine te vermijden, doe je jezelf en de planeet goed. Zo komen de microvezels bij het wassen in ons drinkwater en in onze voedselketen terecht. Dit is een bedreiging voor onze gezondheid - en ondertussen staat hierdoor ook de gezondheid van zeedieren op het spel.

Microvezels zijn immers zodanig klein dat ze niet worden gefilterd in de waterbehandelingsinstallaties, waar ons water wordt verwerkt. Daardoor vinden ze hun weg naar de rivieren en oceanen, waar ze vervolgens worden geconsumeerd door het zeeleven en in onze voedselketen terecht komen. Het is een onzichtbaar probleem dat inmiddels overal op aarde te vinden is. Van de Noordpool tot hoog in de Pyreneeën: overal vonden onderzoekers microplastics.

Microplastics en onze gezondheid

Plastic vezels worden aangetroffen in de buitenlucht en in huis, vooral in het stof op de vloer. Sterker nog, van al het aanwezige stof in huis komt 33% van textiel. Textielvezels zijn een grote bron van microplastics. Wanneer de zon op de vloer schijnt, zie je vaak heel duidelijk het stof liggen (met dus de nodige microplastics).

Een studie laat zien dat een persoon 14.000 tot 68.000 microplastic deeltjes kan binnenkrijgen per jaar. We weten uit ervaringen van vroeger dat dit nadelige gevolgen had, wanneer we denken aan de textielarbeiders. Deze mensen kregen klachten als een verminderde longcapaciteit, kampten met regelmatig hoesten, en kregen ademnood. Het waren vooral de arbeiders die met polyester- en nylonvezels werkten. Maar ook in deze tijd krijgen wij en de planeet krijgen er steeds meer last van. Plastic vezels kunnen namelijk ook makkelijk kilometers transporteren door de lucht. 

Tip: als je regelmatig je huis stofzuigt en ventileert, zorg je ook voor minder stofdeeltjes in huis. En hoe minder stofdeeltjes, hoe minder microplastics je kunt inademen.

Wist je dat…

Wist je dat 65% van de Noordzee garnalen microplastics bevat? En dat 35% van de microplastics in de oceaan afkomstig zijn van synthetisch textiel? Wanneer zeedieren deze vezels binnenkrijgen, kunnen ze problemen ontwikkelen die hun voortbestaan bedreigen. En zoals je misschien al weet zijn ook dieren ontzettend belangrijk voor de aarde, om de biodiversiteit in stand te houden.

Hoe komen microplastics in je wasmachine?

Microplastics ontstaan doordat er tijdens het wassen van kleding microvezels loskomen. Deze vezels gaan uiteraard mee met het water dat de wasmachine wegspoelt. Microvezels zijn afkomstig van synthetisch textiel zoals nylon, polyester en acryl. Daarnaast kunnen er ook natuurlijke microvezels vrijkomen, afkomstig van bijvoorbeeld linnen of katoen. De wasmachine is daarom een grote bron van de vervuiling van microplastics. Gelukkig is er veel wat je kan doen om het aantal microvezels dat vrijkomt, te beperken.

Welke factoren bepalen hoeveel vezels er loskomen bij het wassen?

  • De hoeveelheid water in verhouding tot de hoeveelheid textiel. Als je in verhouding meer water dan textiel in de wasmachine hebt, gaat er meer water door het textiel heen dan wanneer je wasmachine vol zit met was. Dit zorgt ervoor dat er meer microvezels vrijkomen. Oftewel: bij halfvolle trommels komen er dus relatief gezien meer vezels in het water terecht dan bij een volle wasmachine. Ook wasprogramma’s die veel water verbruiken zoals fijne was programma’s, verhogen het relatieve aantal vezels dat vrijkomt. Uit testen van de universiteit van Newcastle en Proctor & Gamble blijkt dat er bij een delicate was gemiddeld 800.000 microvezels meer vrijkomen dan bij een standaard was.
  • Hoe nieuwer de kleding, hoe meer vezels het verliest bij de eerste wasbeurt
  • Het type stof van jouw kleding. Uit onderzoek van Ocean Wise blijkt dat polyester het meeste vezels verliest, voornamelijk in de vorm van fleece en wollige truien. Ook de dikte van de stof speelt een rol: hoe dikker, hoe meer vezels het verliest.

Wat kan je doen om de hoeveelheid vezels te beperken?

  • Koop verstandig je kleding in. Bekijk uit welke stoffen het bestaat op het label wanneer je fysiek kleding koopt, of kijk bij de eigenschappen die online worden aangegeven. Het beste kun je kleding dat gemaakt is van 100% polyester, of grote hoeveelheden polyester, vermijden. Veel gedragen kleding zal ook minder vezels loslaten in de wasmachine, doordat de microvezels ook vrijkomen bij het dragen van je kleding.
  • Gooi je kleding niet te snel weg en/of koop tweedehands kleding. Door minder kleding te kopen, worden er minder synthetische vezels geproduceerd. Nieuwe kleding zorgt voor het grootste aantal vezels dat vrijkomt in de was.
  • Vermijd zoveel mogelijk halfvolle wasmachines, en kies niet te snel een programma voor fijne was. Er zijn wasmachines die een eco-programma hebben en hierdoor minder water verbruiken.
  • Was op een lage temperatuur.
  • Was niet meer dan nodig. Wanneer je je kleding één keer gedragen hebt, kun je het ook verfrissen door het ophangen aan bijvoorbeeld een kapstok. Verder kun je ook tijdens het douchen je kleding in de badkamer hangen, waardoor het gelijk verfrist en ontkreukt door de stoom.
  • Als je wasmachine aan vervanging toe is, ga dan op zoek naar een wasmachine met een ingebouwde filter die microplastics tegengaat.
  • Gebruik de GuppyFriend wastas om de microplastische vervuiling te verminderen. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze wastas de vezels filtert die vrijkomen tijdens het wassen. Daardoor kunnen er geen microplastic vezels in het watersysteem terechtkomen.
  • Gebruik je droger alleen wanneer het nodig is, en gooi de pluis uit de pluizenfilter bij het restafval. Je kan er ook voor kiezen om je kleding aan het wasrek te hangen. Hierdoor blijft niet alleen je kleding langer mooi, maar draag je ook bij aan de vermindering van de hoeveelheid microplastics in het water.

Welke wasmiddelen zijn plasticvrij?

Om bij te dragen aan de vermindering van microplastics, doe je er dus verstandig aan om te kiezen voor plasticvrije wasmiddelen. Want wist je nog dat de wasmachine een grote veroorzaker is van het aantal microplastics in onze voedselketen, en in de rivieren en oceanen? Het stopt hierbij niet bij het vermijden van een plastic verpakking. Het gaat vooral om wasmiddelen die geen microplastics bevatten – met natuurlijke ingrediënten.

Als BigGreenSmile bestaan we om een milieuvriendelijke, natuurlijke én effectieve producten aan te bieden. Kortom: bij ons duik je in de groene wereld van natuurlijke cosmetica en ecologische schoonmaakproducten. Je kunt er daarom van op aan dat je in ons assortiment enkel producten vindt die bijdragen aan een groenere wereld. 

Er zijn verschillende plasticvrije alternatieven voor wasmiddelen. De meeste wasmiddelen worden vandaag de dag nog steeds verpakt in plastic flessen. Als je dus zoveel mogelijk plastic wilt vermijden, raden wij je aan om te kijken bij de volgende producten.

  • Seepje: Bij seepje vind je wasnoten, en nu ook een vaste waszeep
  • Clothes Doctor: wasmiddel in aluminium flessen
  • Superbee Hexawash: wassen met magnesium
  • Wasstrips: Tru Earth en The Good Brand
  • Homethings waspods
  • Waspoeders: deze zijn meestal enkel verpakt in een kartonnen doos. Soms wordt waspoeder afgeraden, omdat hierdoor ook meer microplastics zouden vrijkomen uit je synthetische kleding. Dit komt omdat ze meer wrijving genereren. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat vooral het type stof en de hoeveelheid water tijdens de wascyclus de grootste impact hebben hierop.

Ben je benieuwd wat exact het verschil is tussen de verschillende soorten wasmiddelen? Neem dan eens een kijkje bij deze blog: https://www.biggreensmile.nl/article/hoe-kies-je-een-natuurlijk-wasmiddel.aspx. Hier staan alle soorten natuurlijke wasmiddelen beschreven, zoals vloeibaar wasmiddel, ecologisch waspoeder, wasballen, wastrips, een wasei en nog veel meer. Kortom: alles wat je nodig hebt om een geschikte keuze te maken voor jouw nieuwe wasmiddel.

Draag bij aan de gezondheid van jezelf en de planeet, verminder het aantal microplastics

Wil je ook bijdragen aan een groenere wereld? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Je hebt nu allerlei handvaten om het aantal microplastics dat vrij komt bij het wassen, te beperken. Met onze natuurlijke wasmiddelen zonder plastic verminder je het aantal microplastics aanzienlijk. Dit leidt ook tot minder microplastics in ons drinkwater, in onze voedselketen, en in alle rivieren en oceanen. Je impact dringt dus dieper door dan je denkt.

Werk je samen met ons aan een gezondere wereld?