BBQ schoonmaken – Dit kan veel makkelijker!

Barbecueën is fantastisch om te doen. Of het nu is tijdens de zomermaanden, een verjaardag, of dat je kiest voor een gezellige winterbarbecue: het blijft een sfeervol en lekker feestje. Eten brengt mensen samen, en tijdens een barbecue kun je mooi even bijpraten met je dierbaren.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een barbecue. Om precies te zijn, heeft ongeveer 70% van de Nederlanders een barbecue! En met het gegeven dat Nederlanders gemiddeld 20 keer per jaar barbecueën, zal er dus ook een hoop worden schoongemaakt. Een roestige barbecue die snel achteruit gaat, dat wil je natuurlijk voorkomen. Helaas wordt dit vaak ervaren als een vervelende klus dat na al het plezier ook nog moet gebeuren…

Gelukkig voor jou zijn er hele handige, simpele manieren om het schoonmaken een eitje te maken in plaats van een vervelend klusje. En wist je dat je ook heel eenvoudig kunt voorkomen dat je barbecue vies wordt? Hierdoor hoef je achteraf nog maar heel weinig te doen. 

Laten we beginnen en ervoor zorgen dat jouw barbecuefeestje nóg leuker wordt!

Voorkomen dat je de BBQ moet schoonmaken

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor het schoonmaken van je barbecue. Het is een kleine moeite, en bespaart je veel tijd. Je wisselt bij wijze van spreken een aantal minuten in voor 30 minuten of langer. Helemaal voorkomen doe je natuurlijk niet; het beste is om altijd de barbecue na gebruik even schoon te maken. Maar het werk zal een stuk minder zijn!

Wil je dus de mate beïnvloeden waarin je barbecue vies wordt, kies dan één van de volgende opties:

1.Smeer je barbecue in met olijfolie of zonnebloemolie voor gebruik. Hierdoor voorkom je dat het voedsel aan het rooster blijft plakken, en daarnaast voorkom je dat het aanbrandt.

2.Als alternatief; smeer je barbecue in met citroensap. Hoe doe je dit? Snijd de citroen door de helft, en wrijf met de halve citroen over het rooster. Hierdoor zal het vet van vlees niet vastplakken.

3.Gebruik een aardappel om een antiaanbaklaag te creëren. Ja, een aardappel kan deze werking hebben door het zetmeel. Snijd de aardappel doormidden, en prik deze op een vork. Warm de barbecue inclusief het rooster goed op en wrijf vervolgens met de aardappel over het rooster.

Zie je? Het is heel eenvoudig. En met deze tips voorkom je een hoop werk. Probeer het eens een keer uit. Wanneer je hebt ervaren hoe het is, wil je niet meer zonder deze goede voorbereiding.

BBQ achteraf schoonmaken: snelle en eenvoudige tips!

Heb je nu zo’n trek of komt het niet uit om de voorbereiding te doen, dan zijn er ook nog hele handige manieren om het schoonmaakproces van de barbecue achteraf te versnellen. Die vertellen we je nu.

1.Gebruik hitte. Waarom zou je na het barbecueën de barbecue niet even hoog opstoken, om zodoende resterende voedselresten te verbranden? Het is een makkelijke manier waarna je het voedsel eenvoudig kunt afborstelen met een ijzeren borstel. Een ander voordeel: door deze hitte ben je ook direct af van ziektekiemen en bacteriën.

2.Gebruik sodakristallen. Misschien gebruikte je ze nooit, maar voor het schoonmaken van de barbecue zijn ze je beste vriend. Los de soda op in een emmer met wat kokend water. Nadat het is opgelost, vul je de emmer verder aan met lauw of koud water. Tuinslang in de buurt? Gebruik die! Smeer vervolgens je (koude) rooster hiermee in, laat het even intrekken, en poets het roet en vuil eenvoudig weg met bijvoorbeeld een staalborstel.

3.Gebruik een biertje. Voor het barbecueën zul je vast wel biertjes hebben ingeslagen. En nu heeft het nog een ander goed nut: bier helpt om het meeste vuil van de barbecue af te krijgen. Giet het over het warme barbecuerooster, laat het inwerken, en gebruik keukenpapier om het vuil weg te vegen.

4.Gebruik een ui of citroen. Beide zijn uitstekend geschikt om je barbecuerooster na het grillen nog even aan alle kanten in te wrijven. Hierdoor komt het vuil los, en het is daarna een stuk makkelijker om het rooster af te wassen in een sopje met afwasmiddel.

P.S. voor de meest gezonde afwasmiddelen voor mens en milieu, neem eens een kijkje in ons assortiment.

5.Gebruik een (oude) krant. Er bestaat een redelijke kans dat je ergens nog een krant hebt rondslingeren. Lees je het niet meer? Mooi! Gebruik het in je voordeel en wikkel je barbecuerooster hiermee in wanneer het afgekoeld is. Maak de krant hierna nat, en laat het zo een nachtje staan weken. Kom de volgende dag terug en wrijf het rooster een stuk makkelijker schoon.

6.Gebruik je tuin. En dan specifiek: gras. Het ochtenddauw in het gras doet wonderen voor het schoonmaken van je barbecue. Wat moet je doen? Leg het barbecuerooster in de avond in het gras als het is afgekoeld. De volgende ochtend veeg je zo het vuil weg met keukenpapier of een doekje. Doe dit niet wanneer het barbecuerooster nog heet is als je je gazon mooi wilt houden.

Tip: wil je nog efficiënter zijn? Gebruik dan in plaats van een staalborstel een cleaning block: het perfecte gereedschap voor de meest eenvoudige reiniging, en ook nog eens milieuvriendelijk en nog vele andere voordelen.

7.Gebruik een ovenreiniger. Deze is ook zeer geschikt voor je barbecue. Verstuif het over je barbecuerooster, laat het enkele minuten inwerken, wrijf daarna met een harde borstel en spoel na met warm water.

Nog meer handige hulpmiddelen voor het schoonmaken van je BBQ

Je kunt met deze stappen al heel goed uit de voeten. Maar om hierbij nog wat extra handige hulpmiddelen te hebben, is wel aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • Schoonmaakhandschoenen om te voorkomen dat het vet op je handen komt (en het is aangenamer wanneer je schoonmaakt als het rooster nog warm is)
  • Een schraper dat ideaal is om aangebakken voedsel te verwijderen zonder op je barbecue te krabben
  • Een microvezeldoek: perfect voor de buitenkant van je barbecue. Onze microvezeldoekjes zijn van hoge kwaliteit waardoor je zelfs zonder schoonmaakmiddelen kunt poetsen. Dit bespaart én schoonmaakmiddel en het is goed voor je huid. Win-win!
  • Keukenpapier. Kies voor ons keukenpapier als je de wereld een plezier wil doen, maar ook jezelf als je allergieën of gevoeligheden hebt, vegan bent, etc.
  • Herbruikbare keukenrol. Voordelen: elk vel kan tot 85 keer opnieuw worden gebruikt, zowel nat als droog. Het krast niet en is sterk absorberend (bijvoorbeeld 10 keer beter dan gewoon keukenpapier).
  • Schuursponzen. Deze zijn perfect voor je barbecue. Met de koperen schuursponsjes van Seep kun je zeer gemakkelijk hardnekkig vuil verwijderen. Verder gaan ze lang mee, zijn ze duurzaam, en makkelijk in onderhoud (enkel afspoelen en laten drogen). En met de schuurspons op basis van kokosvezels van Safix schrob je ook je BBQ kookgerei schoon.

Zo maak je je terras klaar voor het barbecueën

Nu je exact weet hoe je jouw barbecue brandschoon kunt houden én jezelf een hoop werk kunt besparen, is het ook tijd om aandacht te besteden aan de omgeving waarin je barbecuet. Ben jij ook iemand die graag de BBQ aanzet op je eigen terras? En wil je weten hoe je deze in mum van tijd brandschoon krijgt, met de meest effectieve en milieuvriendelijke producten?

Lees dan vooral dit artikel: https://www.biggreensmile.nl/article/jouw-terras-en-ramen-helemaal-klaar-voor-zonnige-dagen.aspx

Voor meer interessante artikelen, neem een kijkje bij onze Green Tips.

Een prettige barbecue-tijd toegewenst!