Een plasticvrije badkamer: onze tips voor minder plastic in huis

Bij een plasticvrije badkamer denk je natuurlijk onmiddellijk aan plasticvrije verzorgingsproducten zoals shampoo- en conditionerbars en bamboe tandenborstels, maar er zijn nog heel veel dagelijkse producten die je kan vervangen door een plasticvrije variant. Je kan ze ontdekken in deze blog en in ons zero waste assortiment. Maar laten we beginnen bij het begin: natuurlijke zepen.

natuurlijke zepenPlasticvrije zepen

Gemiddeld gebruiken we zo’n 20 shampooflessen per persoon per jaar. Dat is een heleboel plastic! Het is dus duidelijk dat je door over te schakelen op een plasticvrije shampoo, conditioner en douchezeep heel wat plastic kan besparen. Bovendien bevatten deze natuurlijke vaste zepen geen overbodige chemicaliën, maar natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor jezelf en de planeet.

Plasticvrije shampoo en plasticvrije conditioner bars

Heel veel merken hebben ondertussen shampoobars en plasticvrije conditioner aan hun assortiment toegevoegd. Je vind ze voor alle haartypes en in alle geuren en vormen. Weet je niet goed waar beginnen, neem dan zeker een kijkje bij Lamazuna. De zeepbars van Lamazuna zijn zero waste, biologisch en vegan. Er is een variant voor normaal haar, droog haar en vet haar.

Ook Marcel’s Green Soap heeft douche en shampoobars in hun assortiment in de kenmerkende Marcel’s Green Soap Geuren. De zeepbars zijn vegan, 100% plasticvrij en gaan extra lang mee.

Natuurlijke zeep voor onder douche

Ook je douchegel kan je eenvoudig vervangen door een vaste zeepbar. Deze natuurlijke zeepbars bevatten geen SLS, parabenen of micro plastics die je in klassieke douchegel vaak terugvindt, maar zitten boordevol natuurlijk voedende oliën en extracten van bloemen en planten. Het assortiment van Faith in Nature biedt een grote keuze aan vaste zeepbars aan een voordelige prijs. Of kies voor de handgemaakte, luxueuze zepen van Acala, zorgvuldig samengesteld voor elk huidtype en 100% natuurlijk en vegan.

Tot slot willen we ook de plantenzepen van Dr Bronner’s nog even vermelden. Dr. Bronner maakt al sinds 1908 natuurlijke plantaardige castile zeep volgens een tranditioneel recept. Deze unieke zepen worden gemaakt van biologische kokosolie, olijfolie en jojoba- en hennepolie en zuivere etherische oliën. De zepen zijn geschikt voor elk huidtype, ook de gevoelige huid.

plasticvrije deodorantPlasticvrije deodoranten

Ook een deodorant is een dagelijks verzorgingsproduct dat makkelijk te vervangen is door een plasticvrije variant. Je vindt plasticvrije deodoranten in verschillende vormen, zoals vaste sticks, balsems en zelfs in poedervorm. Zo is er een plasticvrij alternatief voor elk huidtype ook als je een erg gevoelige huid hebt.

 

Deodorant Sticks

Hat is soms wel even wennen als je overschakelt van een vloeibare deodorant naar een vaste stick. Het lijkt alsof de stick niet echt goed uitsmeert, maar in realiteit heb je met enkele keren wrijven al een laagje deodorant onder je oksels dat je een hele dag lang beschermt. In de winter of als het ’s ochtends nog wat fris is in de badkamer kan het wel handig zijn om de stick even tussen je handen of onder je oksel op te warmen zodat de deodorant iets beter uitsmeert. In deodorant sticks vind je een ruime keuze bij onder meer Ben & Anna en We Love The Planet. Ook Attitude heeft een assortiment plasticvrije deodoranten.

Een ander alternatief in de vorm van een stick is de aluin stick van Salt of the Earth. Deze stick is gemaakt van 100% aluinsteen, een mineraal zout dat als je het nat maakt een dun laagje minerale zouten op je huid achterlaat die je een hele dag beschermen tegen zweten en ongewenste zweetgeurtjes.

Deodorant balsem

Heb je liever een alternatief dat vlotter uitsmeert, dan kan je een balsem gebruiken. Deodorant balsems breng je aan met je vingertoppen. Het restant dat aan je vinger blijft zitten mag je gewoon op je hand uitwrijven. Het fijne aan een deodorant in blik zoals deze van We Love The Planet is ook dat ze erg handig zijn om mee op reis te nemen. De blikjes zijn erg compact, mogen in de handbagage en je komt er zeker een hele reis mee toe. Ook Salt of the Earth heeft deodorant balsem, maar dan in glazen potjes. En ook The lekker Company, een klein Nederlands merk, maakt natuurlijke en plasticvrije deodoranten in een potje.

Deodorant in poedervorm

The Ohm collection kiest voor een poeder in plaats van een balsem. Deze breng je net zoals een balsem aan met je vingertoppen. De deodoranten van The Ohm Collection zijn handgemaakt met ingrediënten uit duurzame landbouw. Het metalen potje is plasticvrij en volledig recyclebaar.

plasticvrij tanden poetsenPlasticvrije mondhygiëne

Er belanden jaarlijks meer dan een miljard plastic tandenborstels bij het vuilnis. Wat een winst kunnen we maken als we deze zouden vervangen door een plasticvrije, biologisch afbreekbare variant! Conventionele tandpasta’s zijn ook vaak verpakt in plastic tubes en bevatten microplastics om tandplak te verwijderen. We kunnen deze echter vervangen door natuurlijke en even effectieve alternatieven zonder micro plastic en in een plasticvrije verpakking.

Bamboe tandenborstels

Een plastic tandenborstels is makkelijk te vervangen door een bamboe exemplaar zoals de tandenborstels van Hydrophil of The Humble Company. Poets je elektrisch, dan kan je kiezen voor de ecologische opzetborstels van Tio. Deze opzetborstels passen op de meeste elektrische tandenborstels en zijn gemaakt van biobased plastic op basis van suikerriet.

De borstelharen van de tandenborstels in ons assortiment zijn gemaakt van biobased nylon. Dit type nylon is gemaakt van plantaardige oliën in plaats van aardolie en bevat geen BPA. De nylonharen zijn niet biologisch afbreekbaar, maar wel composteerbaar. Momenteel zijn er geen betere, plantaardige en diervriendelijke, alternatieven beschikbaar. Vaak is het mogelijk om de borstelharen los te maken van de tandenborstel en apart weg te gooien.

Flos en mondwater

Ook voor flos, tandenstokers en mondwater bestaan er plasticvrije en biologisch afbreekbare varianten. Klassieke flosdraad is immers vaak van plastic gemaakt. Verschillende merken bieden plasticvrije alternatieven zoals Acala en Georganics. Georganics heeft bovendien ook een plasticvrij alternatief op mondwater in tabletvorm. Ben & Anna heeft mondwater in een glazen fles.

Tandpasta en tandpasta tabletten

Tot slot laten we je graag kennismaken met verschillende plasticvrije alternatieven voor tandpasta, zoals de tandpasta’s in glazen potjes van Ben & Anna of tandpasta tabletten van Smyle of Happy Tabs. Tandpasta tabletten zijn overigens ook erg handig voor op reis. Zo kan je tandpasta alvast niet uitlopen in je toiletzak! Wil je nog minder verpakking dan kan je kiezen voor de zero waste solide tandpasta’s van Lamazuna. Deze blokjes zijn klein, maar gaan even lang mee als twee tubes klassieke tandpasta.

Patch pleisters zonder plasticNog meer Plasticvrije alternatieven

Zoals we in de inleiding al zeiden, willen we je  laten nadenken over nog meer eenvoudige plasticvrije alternatieven op dagelijkse producten. Want dit zijn vaak grote vervuilers. Gelukkig zijn er voor heel veel producten plasticvrije en biologisch afbreekbare alternatieven. Heb je hier al aan gedacht?

 

Wattenstaafjes zonder plastic

Wattenstaafjes zijn soms gewoon erg handig en bovendien makkelijk te vervangen door een plasticvrije variant. De wattenstaafjes van Hydrophil en Acala zijn 100% biologisch afbreekbaar en plasticvrij verpakt. Je kan ook kiezen voor een herbruikbaar product zoals de LastSwab en LastRound. Dit zijn wattenstaafjes en wattenschijfjes die je telkens opnieuw kan gebruiken. Zo kom je dus nooit meer zonder te zitten.

Wc papier zonder plastic verpakking

Wc papier gebruiken we dagelijks, dus het is zeker goed om stil te staan bij de duurzaamheid ervan. Bij toiletpapier vinden wij alvast drie dingen belangrijk: het wordt gemaakt van gerecyclede of duurzame vezels, het wordt plasticvrij verpakt en het is zacht en stevig. Het toiletpapier van The Cheeky Panda en The Good Roll voldoen in elk geval aan al onze eisen.

Plasticvrije Pleisters

Pleisters zijn nog zo’n dingetje dat zonder dat we het beseffen voor heel wat plastic vervuiling zorgt. Er is gelukkig een alternatief. De pleisters van Patch zijn gemaakt van Bamboe en dus 100% plasticvrij en biologisch afbreekbaar.

Plasticvrije menstruatieproducten

Eén klassiek maandverband bevat evenveel plastic als vier tot vijf plastic boodschappentasjes, namelijk gemiddeld zo’n 36gr. Dat is niet alleen een grote belasting voor het milieu, het is ook niet goed voor de huid. Plasticvrij maandverband is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen en houtpulp. Deze natuurlijke ademde materialen voorkomen zweterige toestanden en irritatie èn zijn beter voor de planeet. Probeer dus zeker Natracare maandverband en tampons uit en ervaar zelf het verschil.

Kies je liever voor een herbruikbare oplossing, dan kan je kiezen voor de wasbare producten van ImseVimse of voor een menstruatiecup. Deze vind je onder meer terug bij  &Sisters en Lamazuna.

De badkamer plasticvrij schoonmaken

In een badkamer waarin volop geleefd wordt, moet af en toe ook schoongemaakt worden. Ook voor de schoonmaak kan je kiezen voor producten met zo weinig mogelijk plastic, zoals de badkamerspray van Eco Pods. Je kan de spray telkens opnieuw navullen met een plasticvrije wateroplosbare capsule of pod. Of kies voor de oplosbare tabletten van Biobaula.

Heb je liever een kant-en-klaar product overweeg dan om refills te kopen zoals een grootverpakking Ecover wc reiniger of 5L verpakking Bio-D badkamerreiniger. Ook op deze manier kan je al een heleboel plastic flessen uitsparen.

Voor het betere schrobwerk kan je een plantaardige schoonmaakspons van Loofco gebruiken en voor de vloeren en kastjes kan je vertrouwen op de plasticvrije dweilen en schoonmaakdoeken van Maîstic.

Ook de rest van je huis kan je uiteraard schoonmaken zonder plastic. Ontdek voor meer plasticvrije alternatieven al onze Zero Waste schoonmaakproducten.