Lamazuna - Het natuurlijke zero waste cosmeticamerk!

Als je geïnteresseerd bent in natuurlijke producten die goed zijn voor jou en de wereld, dan moet je gehoord hebben over Lamazuna. Dit boeiende merk is inmiddels uitgegroeid tot de nummer 1 van de zero-waste merken in Europa! Ontdek in dit artikel hoe Lamazuna is ontstaan vanuit de jeugd, waarbij de oprichter stiekem deodorant verstopte omdat haar moeder niet wilde dat ze dit gebruikte. Ook kun je stellen dat een droom is uitgekomen: Lamazuna heeft een eco-locatie gebouwd in de Drôme, welke volledig uniek is in Frankrijk.

In dit artikel gaan we je over het volgende vertellen:

  •         Het ontstaan van Lamazuna vanuit de jeugd van de oprichtster
  •         Waar Lamazuna voor staat en naartoe groeit
  •         Waarom Lamazuna zo hard is gegroeid
  •         Het belang van zero waste
  •         Het assortiment van Lamazuna

Laten we beginnen!

Hoe is Lamazuna ontstaan?

Het begon allemaal tijdens de jeugd van Laëtitia. Haar moeder stond het niet toe om wattenstaafjes te gebruiken. De reden die ze hiervoor had was aangezien deze oorsmeer konden veroorzaken. In plaats daarvan namen ze een tandenstoker, sneden ze het scherpe puntje eraf, en rolden ze een kleine hoeveelheid katoenen stof rond de punt. Geen makkelijk klusje en iets wat niet vaak gebeurde, maar het was wel beter voor de oren!

Toen ze een tiener was en het te gênant vond om geen deodorant te gebruiken, vooral na de gymles, kocht ze stiekem een flesje deodorant die ze vervolgens verstopte achter in de kledingkast. Moeders wilde ook niet dat ze deodoranten gebruikten, aangezien hier anti-transpiranten in zaten die gifstoffen in het lichaam konden vasthouden en zodoende het risico op borstkanker kunnen vergroten.

Meer en meer ging Laëtitia ontdekken dat winkels producten verkochten die schadelijk waren voor de gezondheid. Dit was echter erg confronterend. Waarom zouden winkels namelijk producten verkopen als die schadelijk zouden zijn voor de gezondheid? En waarom zouden dan niet meer mensen naast haar eigen moeder dit zeker weten? Blijkbaar is het niet iets waar iedereen zich bewust van is. Laëtitia had nooit gedacht dat ze vervolgens een paar jaren later haar eigen natuurlijke, biologische deodorant zou maken.

Waar Lamazuna voor staat

Vanaf het begin stelt Lamazuna al de volgende eisen aan haar producten:

  •         Zero-waste
  •         Vegan
  •         Een zo lokaal mogelijke productie

Het is niet altijd mogelijk om 100% ‘’made in France’’ producten te krijgen, maar daar zijn ze wel geleidelijk naartoe aan het groeien. Verder moeten alle producten ‘’eco-affordable’’ zijn. Laëtitia wil dat dit ook een sleutelwoord blijft bij Lamazuna. De producten moeten mensen ook in staat stellen om geld te besparen, en om tegelijkertijd een innovatief product te kopen dat niet schadelijk is voor de gezondheid of het milieu.

Lamazuna zou jouw hele badkamer kunnen vervangen als het gaat om verzorgingsproducten. Sinds 2010 werken ze al aan solide cosmetica en duurzame accessoires, niet alleen voor de badkamer maar ook voor de rest van het huis. Innovatie staat bij Lamazuna hoog in het vaandel. Zonder deze enorme drive voor innovatie, zou Lamazuna niet zijn geweest wat het nu is: het nummer 1 zero-waste merk van Europa. Het is prachtig om te zien hoe het bedrijf altijd hoge doelen stelt. Ze willen ervan maken wat ze kunnen en hebben dan ook sterke waarden en overtuigingen. Compromissen sluiten? Dat doen ze niet. Interessant om te zien is dat ze dit niet alleen voor de producten vermijden, maar ook in het dagelijks leven. 

Voor nu staat Lamazuna volledig aan de top in Europa als het gaat om zero-waste verzorgingsproducten, cosmetica, en duurzame accessoires. En dat zal voorlopig nog wel zo blijven!

De enorme groei van Lamazuna

Lamazuna zet zich vanaf het begin al volledig in op producten van zero-waste, die tegelijkertijd vegan en zo lokaal mogelijk zijn. Steeds meer mensen (gelukkig) omarmen deze harde innovatie dat het mogelijk maakt om zo min mogelijk verspilling te creëren. Geen vervulling voor het milieu, en tegelijkertijd producten die ook nog eens gezonder zijn voor jou! Geen kans op schadelijke, risico verhogende factoren, een beter en zichtbaar resultaat op je lichaam, en bovenal producten die jouw lichaam voeden met kwalitatieve en natuurlijke ingrediënten.

Als je dat leest, dan ga je toch niet snel meer naar een lokale drogist voor standaard verzorgingsproducten?

De grootste groei van Lamazuna zit hem met name in social media. Afvalvermindering en het milieu zijn onderwerpen die steeds populairder worden. Social media hielp zelfs meer dan het gedeelte ‘sales’, wat zich richtte op het vinden van potentiële klanten. Dat is wat we vaker zien: als je een prachtig verhaal achter je merk hebt met als missie om bij te dragen aan een gezondere wereld, dan verspreid het vuurtje zich vanzelf. Een groot deel van de groei zit dan ook in de mond-tot-mond reclame. En wat ook helpt: Lamazuna heeft een zeer toegankelijk en vrolijk karakter, naast het feit dat ze ook ethisch zijn.

Het belang van zero waste

Waarom is het zo belangrijk om naar zero waste te gaan? Lamazuna deelde een aantal weetjes met ons, en hoe zij hiervoor een oplossing aanbieden. Daarnaast willen wij jullie informeren over microplastics in cosmeticaproducten.

Tandenborstels verdwijnen in o.a. de zee

Iedereen poetst 2x per dag, of in ieder geval ’s avonds, zijn of haar tanden. Daarvoor heb je natuurlijk een tandenborstel nodig. Maar wist je dat er ieder jaar 1.400 ton aan plastic tandenborstels wordt weggegooid? En het nog slechtere nieuws is dat de meeste van deze tandenborstels nooit worden gerecycled. Het gevolg: de tandenborstels komen in zeeën en oceanen terecht, of op stortplaatsen. Het duurt wel tot 1000 jaar voordat ze verdwijnen.

Daarom heeft Lamazuna vaste tandpasta’s ontwikkeld, die ook nog eens beter zijn voor je glazuur. Schurend genoeg maar niet te hard dat het je glazuur aantast door gebruik te maken van bijvoorbeeld calciumcarbonaat. Ook zijn ze vrij van sulfaathoudende oppervlakte-actieve stoffen, en bevatten ze allerlei ingrediënten die goed zijn voor je tanden en je mond. Dankzij toevoeging van etherische olie kan de tandpasta ook heerlijk naar kaneel, citroen-salie of pepermunt smaken. Ook heeft Lamazuna duurzame tandenborstels ontwikkeld die 100% recyclebaar zijn.

Vervuiling door shampoo

Ook shampoo is iets wat over het algemeen niet kan ontbreken in de dagelijkse of wekelijkse verzorging. Had je er echter aan gedacht dat heel veel shampoos ook schadelijk en vervuilend zijn? Denk hierbij aan bestanddelen die in het afvalwater en drinkwater terechtkomen, CO2-uitstoot, bodem- en grondwaterverontreiniging, en petrochemische stoffen. Dit zijn allemaal zaken die we liever niet hebben voor onze planeet en onszelf. Lamazuna heeft vaste shampoos ontwikkeld die zowel milieuvriendelijk zijn, en jou geld besparen! Je doet best lang met zo’n vaste shampoo: wel 2x zo lang dan met een normale shampoo.

En het bijzondere: de vaste shampoo’s van Lamazuna bevatten enkel ingrediënten die daadwerkelijk wat doen. Zo bevatten ze geen water en heeft ieder actief bestanddeel een specifieke functie. Je hoeft dan ook minder shampoo te gebruiken om hetzelfde gewenste effect te creëren.

Plastic in drinkwater

Ongeveer 87% van de cosmeticaproducten van grote supermarktmerken bevat microplastics. Voor het geval dat je nog niet wist wat dit zijn: dit zijn simpel gezegd kleine deeltjes plastic die je met het blote oog bijna nooit ziet. Ze spoelen gemakkelijk door de gootsteen terwijl je je favoriete schoonheidsritueel volgt in de badkamer. Zonde, want microplastics gaan via je douche en gootsteen naar het afvalwater. Dit afvalwater gaat naar onze waterzuiveringssystemen en deze kunnen helaas niet alle minuscule deeltjes uit het water halen. Hoe geavanceerd ze ook zijn.

Lamazuna wil ook dit tegengaan samen met al het plastic afval, en heeft inmiddels een breed gamma zero-waste cosmetica opgebouwd. Er wordt vooral gebruik gemaakt van vaste cosmetica, waarbij je zonder problemen je dagelijkse beautyroutine kunt samenstellen met Lamazuna. Zoals je misschien al weet is regelmatig onderhoud van de huid erg belangrijk om het mooi te houden. Dagelijks krijgt de huid namelijk veel te verduren van o.a. stress en vervuiling. Voor ieder type huid heeft Lamazuna een gepaste oplossing. En voor iedere stap hebben ze producten: voor make-up verwijderen, reiniging, hydratatie en verzorging. 

Het assortiment van Lamazuna dat jouw ruimte kan omtoveren

Het brede assortiment van Lamazuna biedt vrijwel alles wat je nodig hebt op het gebied van verzorging en cosmetica, met als doel om afval te verminderen. Ook hebben ze duurzame accessoires, van de menstruatie cup, wasbare reinigingsdoekjes, cadeausets, oor reinigers, tot een nagelvijl van natuurlijk steen wat handgemaakt is in Frankrijk. Het is gemaakt om lang mee te gaan, en natuurlijk voor zero-waste te zorgen.

Bij Lamazuna vind je alles op het gebied van:

Zoals je ziet heeft Lamazuna zelfs parfum in het assortiment. Maar dan parfum dat alcohol- en watervrij is. Met een vaste parfum koop je een concentraat van geuren in een klein metalen (en navulbaar) doosje voor een gunstige prijs. De parfums hebben een 100% natuurlijke samenstelling, en zijn bijna 80% biologisch en COSMOS-gecertificeerd. Dit staat voor COSMetic Organic Standaard en is een Europese standaard voor natuurlijke en biologische cosmetica.

Draag jouw steentje bij door zero-waste producten

Of je nu Lamazuna gebruikt of niet, het doel om zoveel mogelijk zero-waste producten te gebruiken is natuurlijk prachtig. Denk aan al die bergen afval op de stortplaats met bijvoorbeeld tandenborstels. Of al het plastic wat in het drinkwater verdwijnt. En wat dacht je van de zeeën en oceanen, en vervolgens de zeedieren die plastic kunnen eten waardoor het algehele voortbestaan van de zeedieren wordt bedreigd?

Voor ons voelt het goed om te kiezen voor zoveel mogelijk zero-waste producten. En eerlijk is eerlijk: Lamazuna is een erg mooi merk. Niet voor niets zijn ze de leidende zero-waste producent in Europa wat betreft verzorgingsproducten. En geloof ons, als jij ook gaat bijdragen aan zero-waste of nóg meer gaat bijdragen hieraan zal dit ook goed voelen. Niet alleen voor het milieu en onze aarde, maar ook voor jezelf. Want je kiest voor natuurlijke producten en ingrediënten die je verzorgen en die niet agressief of schadelijk zijn.

Tip: Wil je nu volledig over gaan op natuurlijke cosmetica en ecologische schoonmaakproducten, dan vind je op onze website enkel zorgvuldig gekozen producten waarin geen chemische stoffen verwerkt zijn. Ook zijn ze allemaal milieuvriendelijk én effectief. Elk product heeft van ons een uitgebreide beschrijving gekregen zodat je je ideale keuze kunt maken.