Bodylotion vs aftersun: Wat gebruik je wanneer?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan een (te) warme douche, allerlei zepen en douchegels, strakke of schurende kleding, en koud of warm weer. In alle genoemde gevallen kan je huid flink uitdrogen en heeft het extra verzorging nodig. Dit om huidveroudering, irritaties, en een droge onaangename huid te voorkomen.

Maar wat kun je het beste hiervoor gebruiken: een bodylotion of een aftersun? En hoe zit dat precies in de zomer? Dat gaan we je haarfijn uitleggen in deze blog. Blijf dus vooral lekker lezen, en aan het einde van het artikel geven we voorbeelden van de meest gezonde producten voor zowel mens als planeet.

Aftersun of bodylotion na verbranding door de zon?

Wanneer je na een heerlijke zomerdag er achter komt dat je flink verbrand bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk van de vervelende gevolgen af. De huid kan rood en warm zijn,. trekkerig voelen, pijn geven, en vervellen. Om dit zo snel en goed mogelijk te verhelpen, is het dus belangrijk om je huid te verzorgen met hydratatie. Het beste is hier om te kiezen voor een goede aftersun. Waarom? Om de volgende drie redenen:

  1. Aftersun heeft niet alleen hydraterende maar ook verkoelende ingrediënten
  2. Aftersun is gemaakt op basis van water, niet olie
  3. Aftersun bevat kalmerende ingrediënten en antioxidanten die vrije radicalen tegengaan die vrijkomen door blootstelling aan de zon

Aftersun zal dus jouw beste vriend zijn als het gaat om herstel van de verbrande huid. Een bodylotion houdt namelijk eerder de warmte vast dan dat het de huid verkoelt. En dat is nu precies wat je huid zo hard nodig heeft: verkoeling.

Door het koelen van je huid zal het eerder herstellen, aangezien de ‘brand’ dan sneller uit de huid trekt. Bodylotions leggen een laagje op de huid wat de huid meer afsluit, en zodoende kunnen deze zorgen voor een onaangenaam gevoel aangezien de huid moeilijker kan afkoelen.

Tip

Denk ook aan de hydratatie van binnenuit: water! Door genoeg water te drinken geef je je huid ook extra handvatten om sneller te herstellen. Water draagt bij aan een elastische, stralende huid dat zacht en glad is. Hierdoor ga je een gebarsten of trekkerige huid dat niet comfortabel aanvoelt, tegen.

Waarom gebruiken mensen alsnog bodylotion voor een verbrande huid?

Bodylotion wordt, naast aftersun, ook nog steeds vaak gebruikt als de huid verbrand is. Een goede aftersun verslaat in principe altijd een bodylotion als het gaat om verzorging van de verbrande huid. Wel is het zo dat de verschillende ingrediënten in bodylotion ook nog verschil maken.

Zo zal bodylotion met veel vetstof als sheaboter, of plantaardige oliën als kokosolie of amandelolie een dikkere laag creëren op de huid. En dat is niet prettig als het warm en verbrand is: je wilt immers de huid zo snel mogelijk koelen voor herstel; niet afsluiten. Een lichte bodylotion is daarom het prettigst, en het liefst eentje die ook nog (redelijk) verkoelt.

De ingrediëntenlijst is wat telt!

Een bodylotion die op waterbasis is gemaakt, zal veel beter geschikt zijn voor de verbrande huid. Het is dan ook voornamelijk de ingrediëntenlijst wat telt. Probeer (een hoge concentratie) irriterende stoffen als menthol, alcohol, en parfum te vermijden. Een verbrande huid is namelijk extra gevoelig voor deze ingrediënten. Hoe weet je of er veel van bepaalde ingrediënt in het product zit? Kijk hoe snel je deze stof bij de ingrediënten tref. Hoe eerder deze wordt genoemd, hoe hoger de concentratie zal zijn.

Wat gebeurt er onder de huid als je verbrandt door de zon?

Om beter te begrijpen waarom het zo belangrijk is voor je huid om deze te verzorgen nadat deze is verbrand, en om voorzorgsmaatregelen te nemen om dit te voorkomen, zoomen we dieper in op wat er onder de huid gebeurt.

Verbranding door de zon, ofwel: ‘’zonverbranding’’, is eigenlijk een ontstekingsproces. Hierbij kunnen er gevaarlijke vrije radicalen ontstaan die schade kunnen veroorzaken. Wanneer je zont of voor een langere tijd in de zon aanwezig bent, wordt de pigmentstof melanine in de huid gestimuleerd. Deze stof zorgt voor een bruin kleurtje. Dit is een natuurlijke reactie van de huid om het onderliggende weefsel tegen de UV-stralen te beschermen. Krijg je teveel UV-straling binnen, dan zal de huid verbranden.

Een verbrande huid is een signaal van jouw lichaam. Probeer dit signaal dus niet te negeren en zorg ervoor dat je de hoeveelheid UV-straling die je opvangt, zo min mogelijk wordt. Blijf herhaaldelijk insmeren met een zonnebrandcrème, in ieder geval om de 2 uur en vooral na het zwemmen of afdrogen. Wanneer je uit de zon bent, zorg dan voor een goede hydratatie en verkoeling van de huid doormiddel van een aftersun.

Brandwonden

Bijna iedereen heeft weleens te maken gehad met brandwonden door de zon. Over het algemeen krijg je eerstegraads brandwonden wanneer je te lang in de zon zit. Dan is je huid rood, en kan het trekkerig en gezwollen aanvoelen. Ook kan het vrij pijnlijk zijn. Heb je bijvoorbeeld weleens op een verbrande rug op bed gelegen? Dat is geen pretje. Gelukkig verdwijnen de symptomen na een paar dagen vanzelf. Hierbij zal de huid vervellen. Zorg ervoor dat je tijdens dit gehele proces, en ook tijdens het vervellen van de huid, goede verzorging aanbrengt door een aftersun of lichte bodylotion en voorkom dat je huid niet verder verbrandt.

Belangrijk: Eerstegraads brandwonden lijken wellicht onschuldig. Immers, na een paar dagen is het toch weer over? Dat kan wel zo zijn, en gelukkig maar dat onze huid een groot herstellend vermogen heeft. Toch zijn deze brandwonden alsnog gevaarlijk voor je huid.

Gevolgen voor de langere termijn

Verbranding door de zon heeft niet alleen gevolgen voor de korte termijn. Op de langere termijn kunnen de warmte van de zon en de Uv-straling zorgen voor het vroegtijdig verouderen van de huid, doordat het de huid uitdroogt. Hierbij moet je denken aan rimpels, zonnevlekjes, en fijne lijntjes. Ook wordt per keer dat je verbrandt de kans op huidkanker vergroot. Huidkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker, terwijl het de makkelijkste is om te voorkomen: smeren. Wees ook niet te lang in de zon, vooral niet tussen 12u en 15u. Dan zijn de Uv-stralen doorgaans het sterkst.

Een bruin kleurtje, of toch liever niet?

Waarschijnlijk is het ook weleens jouw doel geweest om een mooi bruin kleurtje te krijgen. Denk hierbij ook aan jouw huid in de toekomst, want op latere leeftijd kun je meer kans krijgen op rimpels wanneer je je huid vaak blootstelt aan de zon. Misschien hoef je dat bruine kleurtje dus minder extreem te hebben, en zorg je ervoor dat je een gematigde tijd doorbrengt in de zon.

De invloed van zonkracht

Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je verbrandt. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht. Dit kan dagelijks verschillen. Hoe hoger de zonkracht, hoe minder lang je in de zon kunt blijven voordat deze verbrandt. Het is interessant dat warmte hierop geen invloed heeft. De zonkracht kan namelijk net zo sterk zijn op een koele, bewolkte dag dan op een warme dag met een blauwe lucht. Er zijn een aantal factoren die de zonkracht beïnvloeden:

  • Wolken
  • Vocht of stof in de atmosfeer
  • De hoeveelheid ozon

De aarde wordt door de ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermd. Helaas is de ozonlaag niet sterk genoeg om ons tegen alle UV-straling te beschermen. Deze straling is zowel in de zomer als in de winter aanwezig. Daarom kan het verstandig zijn om je het hele jaar door te beschermen tegen UVA en UVB stralen.

Benieuwd naar het verschil tussen UVA en UVB stralen, en waarom natuurlijke zonnebrand beter is? Lees dan vooral dit artikel.

Symptonen van zonnebrand

Als je verbrand bent door de zon, noem je dit ook wel ‘zonnebrand’ (dit is dus niet enkel een product). Hoe weet je nu precies dat je verbrand bent? Het makkelijkste is om te kijken of je huid rood is gekleurd. Let hierbij op de volgende symptomen:

  • Pijn aan de huid waar het verbrand is.
  • Opgezwollen plekken op de huid.
  • De verbrande plekken voelen warm aan.
  • Eventuele blaarvorming.
  • Koorts.
  • Heel soms verschijnselen van shock.

Maatregelen bij zonnebrand

Naast regelmatig je huid insmeren met een hydraterend laagje aftersun, is er nog meer wat je kunt doen tegen zonnebrand. Dit zijn de volgende maatregelen:

  • Koel je huid af. Dat doe je best niet met ijs, maar wel met een lauw bad, een lauwe douche of lauwe kompressen op je huid. Kompressen met afgekoelde groene thee zijn een goed idee, aangezien groene thee kalmeert en veel antioxidanten bevat.
  • Dep je huid droog in plaats van te wrijven.
  • Vermijd de zon, ook als je zonnecrème hebt gesmeerd of een T-shirt draagt. Een laagje stof beschermt nauwelijks.
  • Drink voldoende water om het vochtpeil van je huid aan te vullen.
  • Blijf van je verbrande huid of blaren af om ontstekingen en littekens te voorkomen.

Tip: Het beste vermijd je verzorgingsproducten met parfums en alcohol wanneer je huid is verbrand. Niet alleen in je aftersun, maar dus ook in je dagcrème en douchegel bijvoorbeeld. Een verbrande huid is namelijk extra gevoelig.

Kun je aftersun het hele jaar door gebruiken?

Aftersun kun je het gehele jaar door gebruiken om de huid te hydrateren en te verkoelen. Maar in de winter zal je huid meer behoefte hebben aan een voedende bodylotion op basis van vettere oliën. De verkoelende werking van een aftersun zal dan ook minder aangenaam zijn. Tijdens de nazomer is aftersun ook ideaal om ‘s avonds je huid te voeden en verfrissen, ook als je niet verbrand bent.

Wanneer gebruik je wel het beste een bodylotion?

De verbrande huid is het meest gebaat bij een aftersun. En als je dan een bodylotion gebruikt, kies dan voor een lichte bodylotion op waterbasis – het liefst met verkoelende werking.

Bodylotion is ervoor bedoeld om je huid te hydrateren en soepel te houden. Dit resulteert in een zacht en aangenaam gevoel. Met bodylotion voorkom je ook dat je huid vroegtijdig veroudert, en zul je irritaties en droogheid tegengaan. Bodylotions beschermen je huid ook tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan koude wind of een droge lucht.

Wanneer je net hebt gedoucht of in bad bent geweest, is het een ideaal moment om bodylotion te gebruiken. Door (agressieve) zepen kan je de natuurlijke vetlaag van je huid wegwassen. Hierbij werkt bodylotion als herstel van de huid. Ook is de huid dan nog licht vochtig, waardoor de bodylotion nóg beter opgenomen wordt.

Extra verzorging naast een bodylotion

Geef vooral extra aandacht aan je gezicht en aan je handen. Deze worden namelijk het langst blootgesteld aan de omgeving. Bovenop je bodylotion kun je dus kiezen voor verzorgende dag- en nachtcrèmes en handcrèmes. Een echte aanrader voor een zeer droge huid is een ‘’bodyolie’’ of Weleda Skin food.

Tip: Ben jij iemand die van parfum houdt? Als je bodylotion een heerlijk geurtje heeft, heb je geen extra parfum meer nodig. Je ruikt namelijk al heel lekker.

Conclusie: Wanneer gebruik je aftersun en wanneer bodylotion?

Een aftersun is de beste keuze voor de verbrande huid. Je kunt dit het gehele jaar gebruiken om de huid te hydrateren en te verkoelen, ook als je niet verbrand bent. Een bodylotion is ideaal om te gebruiken tijdens de koudere maanden. Dan zal een verkoelende werking van een aftersun namelijk minder aangenaam zijn. Ook werkt bodylotion herstellend na het nemen van een bad of douche.

Bekijk ons volledige assortiment van producten die goed zijn voor zowel jou als de planeet:

Benieuwd naar welke specifieke producten wij hiervoor aanraden? Kijk dan eens bij: