The Good Roll – Een betere wereld dankzij bamboe toiletpapier!

Als je onze blogs al langer leest, dan zul je hebben ontdekt dat je met hele kleine, simpele dingen al een enorme bijdrage kunt leveren aan duurzaamheid. In dit geval gaat het om toiletpapier. Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar op de dag van vandaag hebben wereldwijd nog steeds 2,3 miljard mensen geen toegang tot veilige en schone toiletten.

Om een beeld te schetsen, is dit zo’n 32%, ofwel één derde, van de wereldbevolking. Deze mensen gaan dan ook ‘’naar het toilet’’ in de open lucht. Dit is natuurlijk ongemakkelijk, maar het brengt ook enorme gezondheidsrisico’s met zich mee. Per jaar sterven er meer dan 520.000 kinderen onder de 5 jaar alleen al aan diarree. Ook hebben meisjes en vrouwen het gevaar om aangevallen te worden wanneer zij hun behoefte moeten doen in het open veld.

Daarnaast worden er dagelijks zo’n 270.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. En dat terwijl we onze bomen juist zo hard nodig hebben. The Good Roll wil daar dan ook verandering in brengen: sanitair dat zowel veilig en schoon is. Wat doen ze nu exact?

Wat doet The Good Roll?

The Good Roll maakt 100% bamboe toiletpapier om de boskap met bijhorende nadelige gevolgen tegen te gaan. Verder gebruiken ze ook voor de toiletrollen gerecycled papier.

Oorspronkelijk begon The Good Roll met het maken van toiletpapier van gerecycled papier uit Nederland. Deze rollen verkopen ze nog steeds, maar inmiddels schakelen ze meer en meer over op bamboe uit Ghana. Het is zelfs zo dat ze met hun bamboe toiletpapier de enige producent zijn dat bamboe gebruikt wat niet uit Azië komt.

Met 50% van de opbrengst wil The Good Roll nieuwe toiletten laten bouwen in diverse landen in Afrika. Daarnaast doen ze nog veel meer en dringt hun impact verder door dan je denkt. Lees vooral verder voor de interessante missie en visie van The Good Roll, en ontdek nog meer interessante weetjes over toiletpapier!

Hoe is toiletpapier ontstaan?

Toiletpapier is op het moment niet meer weg te denken. En dat terwijl het eigenlijk een ‘’gemaksproduct’’ is. Huh, het is toch noodzakelijk? Ja, voor de hygiëne is het erg belangrijk. Maar als we even terug gaan in de tijd, werd het eerste toiletpapier in de 14e eeuw geproduceerd. Toen was dit enkel een luxeproduct dat alleen door de keizer werd gebruikt. In plaats van toiletpapier werd er gebruik gemaakt van andere middelen, zoals gras, hennep, wol, water, of zelfs de handen. Onder de Romeinen was de spons erg populair.

Pas in 1857 in Amerika werd het eerste machinaal geproduceerde toiletpapier verkocht door Joseph Gayetty. Deze man wordt ook wel de uitvinder van het toiletpapier genoemd. Niet enkel voor de hygiëne was dit een enorme verbetering. Hij maakte ook gebruik van aloë vera om een verzorgend effect te creëren. Zijn toiletpapier bestond nog uit losse velletjes. De rollen die wij vandaag de dag kennen, zijn iets later ontwikkeld. Dit is vermoedelijk gedan door de Amerikaanse broers Edward en Clarence Scott van de Scott Papier Company in Philadelphia.

Niet altijd heeft het milieu een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van toiletpapier. Dit is pas sinds de jaren 70 steeds meer gestegen. Men werd meer bewust van het milieu en de effecten van toiletpapier op de planeet. Tegenwoordig moet toiletpapier onder andere makkelijk biologisch afbreekbaar en ongebleekt zijn.

P.S. Dat toiletpapier biologisch afbreekbaar is, is niet enkel belangrijk voor de natuur, maar het voorkomt natuurlijk ook dat je riolering of afvoer verstopt raakt. Dit kan bijvoorbeeld wel het geval zijn als je gebruik maakt van keukenpapier.

Meer bomen verloren door standaard toiletpapier

Ondanks dat het milieu tegenwoordig wordt meegenomen in de productieprocessen van toiletpapier, worden er nog steeds ontzettend veel bossen gekapt om dit papier te maken. Zoals je misschien al weet, zijn bomen ontzettend belangrijk om de aarde van gezuiverde lucht te voorzien. Ook filteren bomen het water wat we drinken, bieden ze leefruimte voor dieren, voorzien ze de bodem met voedingsstoffen, en voorkomen ze erosie en overstromingen.

Daarnaast zorgt de boskap er ook voor dat er op veel plekken geen water meer beschikbaar is. Hoe kan dat? Dankzij de bomen wordt regenwater opgenomen door de grond. Wanneer dit dus niet meer kan, trekt het water de grond in waardoor het grondwater wordt aangevuld. Dit veroorzaakt wateroverlast. Het water spoelt naar de laagst gelegen gebieden en spoelt de meest vruchtbare toplaag van de grond weg. Op het moment dat er dan een periode van droogte komt, is er geen water beschikbaar en kan de grond een stuk gaan verzakken.

Ten derde zorgen bomen voor een verlaagde uitstoot van CO2, doordat zij natuurlijk CO2 opnemen en zuurstof afgeven. Hoe meer bomen we hebben, hoe meer CO2 er kan worden omgezet in zuurstof. Momenteel is er zodanig veel CO2 in de lucht (onder andere door de groeiende bevolking en de boskap), dat de bomen die we nu hebben niet voldoende zijn om alles om te zetten. Het is dus hard nodig om de boskap zoveel mogelijk te verminderen en daar waar het kan, nieuwe bomen in te zetten. Of planten. En daar komt de bamboeplant van pas.

Waarom bamboe toiletpapier?

Wat nou als we in plaats van bomen, die we zo hard nodig hebben, zoveel mogelijk gebruik gaan maken van de bamboe plant? Het kappen van bamboe is veel beter voor de planeet, omdat bamboe een snelgroeiende plant is. Wanneer je het kapt, groeit het namelijk uit zichzelf weer terug. Daarnaast is er geen afval over op het moment dat je de bamboe oogst. Bamboe op zichzelf is ook heel goed voor de natuur. Het werkt als een uitstekende zuurstofvoorziener, omdat bamboe zelfs 35% meer zuurstof produceert dan bomen. Ook absorberen zij van nature meer CO2.

P.S. Wist je dat grotere bomen een periode van 25 tot 75 jaar nodig hebben om te groeien? Bepaalde soorten bomen groeien ook niet meer terug na het afzagen.

De missie en visie van The Good Roll

The Good Roll is een relatief jong bedrijf: het is in 2017 opgericht. Oorspronkelijk begonnen ze met het produceren van 100% gerecycled Nederlands papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen. Inmiddels schakelen ze meer en meer over op bamboe uit Ghana.

De missie van The Good Roll is om schone en veilige sanitaire voorzieningen te bouwen voor iedereen. Op dit moment hebben ze al meer dan 233 toiletten gebouwd. Ze gebruiken dan ook de volgende uitspraak: ‘’Lets make the world less shitty.’’ Zoals ze zeggen geldt dit voor de mensen, voor de planeet, voor je billen, en voor je gevoel.

Voor je gevoel? Ja, ten eerste voelt het goed om met je toiletpapier bij te dragen aan het bouwen van meer toiletten en aan het kappen van minder bomen. Ten tweede geeft The Good Roll aan dat de rollen sterk en zacht zijn. Ze gaan zelfs langer mee dan de rollen die jij gewend bent. Ook hebben ze een hele interessante visie. In 6 jaar willen ze dat heel Ghana toiletten heeft. Daarvoor gebruiken ze 50% van de winsten voor het bouwen van meer toiletten in Oost-Afrika. Dit gebeurt in de vorm van een stichting genaamd ‘’The Good Roll Foundation’’.

Verder hebben ze de ambitie om voor werk te zorgen voor zo’n 200.000 tot 250.000 boeren. Ze hebben namelijk niet alleen een fabriek in Nederland, maar ook een fabriek in Ghana. Dit is natuurlijk heel uniek omdat er geen één andere fabriek is in Ghana dat toiletpapier maakt. Laat staan dat het ook een duurzame fabriek is. Dankzij het bouwen en bestaan van deze fabriek profiteert de lokale bevolking van werk, waardoor ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. Er zijn meer dan 130 mensen werkzaam, waarvan 15% vrouw. Daarnaast zijn er ruim 400 lokale boeren die bamboe aan de fabriek leveren.

De impact van The Good Roll gaat verder

Naast het creëren van duurzaam toiletpapier, en o.a. het zorgen voor meer werk, moedigt The Good Roll ook samen met lokale partners lokale gemeenschappen aan om hun eigen toiletten en wastafels te bouwen. Daarnaast geven ze voorlichting over hygiëne en leiden ze dorpelingen op tot onderhoudstechnicus, zodat ze er ook zelf voor kunnen zorgen dat de sanitaire voorzieningen goed blijven functioneren. The Good Roll Foundation is trots om te melden dat er momenteel gloednieuwe toiletten op de Botoku School in Ghana worden gebouwd.

Deze school heeft op het moment enorm slechte toiletvoorzieningen, maar met de hulp van hun stichting gaat dit veranderen. The Good Roll Foundation zet mensen uit de gemeenschap in voor de bouw van deze voorzieningen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lokale materialen voor de bouw. Om je een beeld te geven van de verandering: er worden zes toiletten, een kleedkamer met twee douches, en vier wastafels gebouwd. Ook zullen ze zeepdispensers voor de school leveren. Met deze nieuwe toiletvoorziening zal iedereen op Botoku Junior High toegang hebben tot goede, veilige, en schone hygiëne.  

Met de bouw van deze toiletten en het verspreiden van kennis over hygiëne, worden levensbedreigende ziektes voorkomen en kunnen kinderen veilig naar school. Zo kunnen de kinderen zich ontwikkelen en de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.

The Good Roll in Nederland

Ook in Nederland maakt The Good Roll impact. Vanuit de eigen sociale werkplaats in Weesp sturen ze de rollen naar je toe. De bezorging gebeurt snel en CO2 neutraal. De reden waarom ze voor een sociale werkplaats hebben gekozen, is om werk en begeleiding te bieden aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze geloven namelijk dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een gezondere planeet. Inmiddels hebben al meer dan 75 mensen werk dankzij de sociale werkplaats in Nederland. En als Nederlander kun je de rollen eenvoudig bij ons bestellen! Neem dan eens een kijkje in ons assortiment van The Good Roll.

The Good Roll is ook wel feel good toiletpapier!

Zowel de verpakkingen als de rollen zelf zien er erg leuk uit, waardoor het een ‘feel good’ toiletpapier is geworden. Wanneer je de verpakking alleen al ziet word je namelijk al vrolijk. En dan heb je natuurlijk nog de gedachtegang achter het bedrijf. Door gebruik te maken van hun toiletpapier, steun je hun missie en visie.

Je kunt stellen dat The Good Roll erg creatief is met het bedenken van nieuwe concepten voor toiletpapier. Denk bijvoorbeeld aan toiletpapier in een kersteditie. Hiermee geef je direct je toilet een feestelijke look! Deze kerstrollen zijn gemaakt van 100% gerecycled Nederlands oud papier: https://www.biggreensmile.nl/products/the-good-roll-toiletpapier-xmas-1-rol/tgrxmas1.aspx?productid=tgrxmas1

The Good Roll heeft zowel 2-laags als 3-laags toiletpapier. Doordat het papier zodanig stevig is zal de 2-laags toiletpapier uitstekend werken. Het is ook nog eens zo dat je er minder van nodig hebt. In eerste instantie kun je misschien sceptisch zijn. Maar zodra je het gebruikt, merk je dat het super zacht is, sterk is, en lang meegaat.

De allernieuwste producten van The Good Roll zijn van ‘’The Naked Panda’’ reeks. Dit toiletpapier is gemaakt van 100% bamboe. Als je nieuwsgierig bent naar dit zachte, sterke, en duurzame papier, bekijk dan eens dit pakket van 24 rollen: https://www.biggreensmile.nl/products/the-good-roll-the-naked-panda-edition-toiletpapier-bamboe-24-rollen/tgrnkdtp24.aspx?productid=tgrnkdtp24

Tip: als je kiest voor The Good Roll met een leuke verpakking, gebruik deze verpakking dan als cadeaupapier. Zo geef je het papier ook nog een tweede leven!

Zijn de verpakkingen wel duurzaam?

Hoe kan het dat 100% duurzame toiletpapier wel leuke verpakkingen heeft? Zijn deze dan wel duurzaam? Dit is gelukkig het geval. Er wordt geen plastic gebruikt voor de verpakkingen, en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen. Ook zijn de productieprocessen van The Good Roll volledig duurzaam, door een zogenoemde ‘’circulariteit’’.

Wat houdt deze circulariteit in? Dit houdt in dat er kringlopen van hulpbronnen zijn waarbij ze bijdragen aan een nooit eindigende cyclus. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat ze producten ontwerpen en promoten die hergebruikt, gerepareerd en gefabriceerd kunnen worden. Maar ook bij de afvalstromen is er sprake van circulariteit. Dit is zelfs het geval bij de kleinere afvalstromen op kantoor, zoals elke ochtend het geval is bij het koffiedik dat wordt gebruikt voor de koffie.

The Good Roll heeft daarnaast een eigen afvalinzamelaar, die het gerecyclede plastic inzamelt en ervoor zorgt dat het op de juiste manier gerecycled wordt door Milieu Service Nederland. In hun fabriek wordt het plastic verwerkt tot een 99% zuivere grondstof. Het plastic komt dus weer terug aan het begin van de circel. The Good Roll is er trots op om 100% circulair te zijn.

Een positieve verandering zit in een klein hoekje

The Good Roll daagt jou uit om ook het verschil te maken. En dit kan zelfs in de kleinste kamer van je huis. Kijk vooral eens in ons assortiment van The Good Roll als je benieuwd bent naar hun producten.

Naast het toilet, kun je nog veel meer positieve veranderingen teweeg brengen in de badkamer of in- en rondom je huis. Denk bijvoorbeeld aan: