Een insectvriendelijke tuin aanleggen en onderhouden doe je zo.

Heb je al over Maai Mei Niet of de Dag van de Diversiteit (22 mei) gehoord? Deze momenten werden enkele jaren geleden in het leven geroepen om meer aandacht te schenken aan biodiversiteit in eigen tuin. Ja hoor, ook jij kan je steentje bijdragen aan meer leven (insecten, vlinders, vogels, bij-vriendelijker…) in de brouwerij (onze planeet). Elke tuin telt.

Waarom je tuin insectvriendelijker te maken?

Je tuin zit vol leven. Door je gras altijd kortgemaaid te houden en geen andere planten te voorzien, creëer je eigenlijk een woestijn. Leven krijgt geen kans meer en die mooie vlindertjes en vogeltjes komen niet meer. De biodiversiteit gaat er op achteruit. Biodiversiteit is alle soorten leven op aarde: planten, dieren, bloemen tot schimmels en bacteriën. Hoe diverser, hoe weerbaarder onze natuur.

En bovendien is een tuin met veel leven, ook gewoon veel gezelliger.

Hoe maak je je tuin insectvriendelijker?

Je tuin insectvriendelijker of meer biodivers maken is helemaal niet moeilijk en is al helemaal geen rommeltje. Met deze 10 tips, kan jij al snel gaan genieten:

Alles heeft een eigen plekje

Het is een misverstand dat een biodiverse tuin een rommeltje zonder structuur is. Leg gerust een terras of een stukje gras aan. Voorzie een kruidentuintje en misschien een plekje voor wilde bloemen op plaatsen waar jij dat wil in je tuin.

Zaaien kan je best al in de vroege lente beginnen doen, afhankelijk van wat je precies in je tuintje wil. Voorzaaien doe je nog best binnen in een zaaibakje.

Kies de planten die bij jou passen

Wil je graag bepaalde vogels of vlinders aantrekken? Een stukje bloemenveld waar de bijtjes helemaal los kunnen gaan om nectar te zoeken? Kies dan de juiste planten. Google even welke planten die soorten aantrekken die jij wil en maak van jouw tuin het paradijs voor jou en je favorieten.

Jouw grasveldje: de perfecte imperfectie

De tijd van het perfecte grasveld is helemaal voorbij. Het heeft net charme als er klavertjes, madeliefjes, paardenbloemen en andere plantjes tussen je gras groeit. En het is ook goed voor de insecten. Wil jij graag weten welke planten graag tussen gras groeien? Check dan even de website van Maai Mei Niet Nederland.

Nee aan chemische bestrijdingsmiddelen

Groen op je terras of onkruid is niet fijn op ongewenste plaatsen. Je hoeft deze niet perse te bestrijden met schadelijke, chemische bestrijdingsmiddelen.

Hier vind je onze tips om jouw terras schoon te maken zonder schadelijke producten.

Maak van je tuin een thuis

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor die diertjes die je graag wil verwelkomen. Zorg dat ze voldoende rustplekjes hebben om te slapen en te eten. Dat kan je doen door nestkastjes, een insecten- of bijenhotel te voorzien. Dat hoeft echt niet groot te zijn. Een voedertafeltje voor vlinders en vogels. En die rozenstruik met z’n doornen of andere dichte struiken zijn de perfecte verstopplaats voor egeltjes en kleine vogeltjes.

Je tuin net iets anders winterklaar maken

Klopt, deze tip kan je pas toepassen als het weer winter is. Het is wel een hele belangrijke. Planten die uitgebloeid zijn, bevatten nog heel wat voedingsstoffen. Laat ze dus in de winter staan en doe eenjarige planten pas in de lente weg. Let op voor uitstekende takjes of achtergebleven doornen, vergeet dus zeker je handschoenen niet.

Vakantieoord voor kleine diertjes

Wanneer je kiest voor een haag in plaats van een houten of aluminium schutting of hek, kunnen egels en andere kleine dieren makkelijker van tuin naar tuin reizen. Heb je de ruimte, dan kan je ook een vijver aanleggen. Geweldig hoeveel nieuwe diertjes dit aantrekt in jouw gezellige tuintje.

Wat als je geen grote tuin hebt?

Niet iedereen heeft natuurlijk een grote tuin of de mogelijkheid om verschillende planten te planten. Maar misschien heb je wel de ruimte voor een tegeltuintje. Hierbij neem je één tegels uit je terrasje om iets moois aan te planten. Je kan ook een terrastuintje in potten aanleggen of een verticale tuin met pallethout. Elk stukje natuur maakt een verschil.

Dat werkt ook perfect voor moestuinieren. Achteraf je lekkere zelfgeteelde groentjes makkelijk schoonmaken? Dat kan met deze groentescrubber van LoofCo.

Na een dagje tuinieren is het dan ook helemaal tijd om te genieten. Maar eerst de sporen van het tuinieren even weg wassen en borstelen.

Andere manieren om bij te dragen aan de biodiversiteit.

Ook zonder tuin kan je jouw steentje bijdragen aan de biodiversiteit van de natuur. Dit doe je door bewust te kiezen voor producten die biologische ingrediënten gebruiken. Heel wat bedrijven en merken doen ook extra inspanningen, door bijvoorbeeld extra bomen te planten, bijenkasten te plaatsen, etc.

Zo zetten Burt’s Bees  en Bee Honest zich in om het leven van de bijen te verbeteren. Bee Honest doet dat door biologisch te imkeren en Burt’s Bees ondersteunt een re-wilding project. Hierbij worden wilde bloemen en planten aangeplant in de omgeving van zonnepanelen. Zo kunnen bijen, maar ook allerlei andere insecten genieten van stukjes “wilde” natuur.

Weleda draagt dan weer haar steentje bij door Naturalis te steunen. Deze organisatie beschermt de biodiversiteit in Nederland. Coslys kiest dan weer om een eigen bedrijfstuin aan te planten waar ze kunnen onderzoeken welke ingrediënten voor hun producten het beste zijn. Zij verkiezen ook om zoveel mogelijk grondstoffen lokaal in Frankrijk aan te kopen. Ook Weleda heeft trouwens eigen tuinen waar ze op een biodynamische wijze planten telen. Wereldwijd zijn er 7, in Nederland is er ééntje in Zoetermeer

Attitude plant dan weer een boom voor elk verkocht product. Tot op het moment van het schrijven van dit artikel, plantten ze al meer dan 1 miljoen bomen.

Hoe draag jij bij aan de biodiversiteit van de natuur?