6 huidverzorgingsproducten uit de natuur die je geprobeerd moet hebben

De natuur is een weldaad voor je huid. Heel wat prettiger voor je huid dan alle synthetische ingrediënten samen. Granaatappel, rozen en andere ingrediënten ken je natuurlijk al. Wij willen je enkele nieuwe dingen laten ontdekken. Zoals bijvoorbeeld vijgencactus, door Weleda gebruikt in haar verzorgingsproducten. Maar er is nog veel meer nieuws. Wel, nieuw is een groot woord, ze worden al duizenden jaren gebruikt voor de verzorging van huid én haar. In dit artikel bespreken we 6 ingrediënten van natuurlijke huidverzorgingsproducten die je niet meteen zou verwachten.

Een modderbad als gelaatsverzorging

Een modderbad voor een stralende huid is zeker geen fabeltje, en dat hebben merken als Antipodes en Skinfood helemaal begrepen. Zij gebruiken voor hun gezichtsmaskers niet zomaar modder, maar modder uit Nieuw-Zeeland. Hij komt uit vulkanisch gebied, waardoor hij boordevol mineralen zit die de huid er jonger doen uitzien. Bovendien is dit krachtige natuurproduct ook reinigend en huidherstellend.

Aluinsteen, een krachtig mineraal zout

Had jij al van aluinsteen gehoord? Dit is een heilzaam mineraal zout dat je in natuurlijk deodorant terugvindt. Kalium aluin, het basisbestanddeel, wordt als kristal gewonnen. Het is oplosbaar in water, wat het tot een natuurlijk deodorant maakt. Als de aluinsteen nat is, en je wrijft ermee over je huid, blijft er een dun laagje mineraal achter op de huid. Dat laagje beschermt je tegen geurtjes en zorgt dat jij je de hele dag fris voelt.

Toch is het geen anti-transpirant, het voorkomt niet dat we zweten. En dat is goed, want zweten is nodig om ons lichaam gezond te houden. Zo regelen we onze lichaamstemperatuur en voeren we afvalstoffen af.

Hoog tijd dus om die anti-transpiranten achter ons te laten en te kiezen wat het beste is voor ons lichaam en de natuur. Salt of the Earth is gekend voor het gebruik van aluin in hun producten, ook in hun vloeibare deodorants. Wist je trouwens dat de producten van Salt of the Earth hervulbaar zijn?

Wist je dat… aluinsteen ook wordt gebruikt om wondjes bij het scheren te stelpen? Het stopt het bloeden, desinfecteert, sluit de poriën en kalmeert de beschadigde huid. Salt of the Earth heeft een 100% plasticvrije stick hiervoor op de markt van 100% aluin.

De enige plek waar jij kalk wil vinden: in je gelaatsverzorging

Kalkaanslag, daar doen we niet aan mee. Kalk in onze gezichtsverzorgingsproducten? Graag! Cosmeticamerk Naïf gebruikt het namelijk in haar gezichtsscrub. De kalkkorrels worden uit Nederlands water gefilterd en hebben een zacht exfoliërende werking. Klaar met scrubben? Dan spoel je ze gewoon weer naar de plek waar ze vandaan komen. Net zo handig.

Kalk is een combinatie van calcium en magnesium. Deze laatste ken je wel, een mineraal dat niet alleen heilzaam is om je huid en haar mee te verzorgen. Het brengt ook rust. 

Verzorging om je vingers bij af te likken: honing

Honing, natuurproduct met tal van toepassingen, geproduceerd door bijen. Het is een 100% natuurproduct, lekker om te eten, te drinken en een ware weldaad voor je huid. Denk maar aan bijenwas of koninginnegelei.

Honing werkt herstellend, hydrateren, antibacterieel, kalmerend… en we kunnen zo nog wel even doorgaan. De enzymen in honing helpen bij lastige huidproblemen. Er wordt ook veel geschreven over hoe bijen worden uitgebuit voor de productie van honing. Bij de producten van Bee Honest is dat net het tegenovergestelde. Zij houden van hun bijen en alles staat in het teken van hun. Enkel bijen die goed verzorgd worden, kunnen goede honing geven, toch?

Bee Honest is gegroeid vanuit Imkerij De Traay. Ze verwerken hun honing in verzorgingsproducten als huidcrème, gezichtsverzorging, en haarproducten.

Eentje die we er echt nog willen uitlichten is de Manuka honing, die door Bee Honest ook in enkele producten wordt gebruikt. Manuka honing wordt geproduceerd in Nieuw-Zeeland. De nectar wordt door de bijen verzameld uit de bloemen van de Manuka struik, die je misschien ook wel kent als tea-tree. De honing lijkt qua smaak en structuur op onze heidehoning. Een zacht smaak met een tintelend, pittig kantje. Op de huid, heeft Manuka een hydraterend, herstellend en kalmerend effect.

Ontdek hier meer over de werking van honing en andere bijenproducten.

Voor elk haar- en huidtype een ander soort klei

Witte klei

Witte klei is waarschijnlijk de meest gekende onder de kleisoorten die in cosmetica worden gebruikt. Van huidverzorging, tot deodorant of shampoo, witte klei werkt verzachtend en reinigend en is bovendien ook geschikt voor de gevoelige of beschadigde huid.

De mineraalarme versie, ook wel kaolin genoemd, is PH-neutraal. Hierdoor is het ook geschikt voor de meest droge, geïrriteerde huid.

Witte klei bevordert de doorbloeding van de huid en stimuleert de aanmaak van collageen. Dat maakt het ideaal voor gebruik bij de rijpere huid, maar ook de jonge, onzuivere huid heeft baat bij witte klei. Het werkt namelijk ook zuiverend en helend bij acne.

Groene klei

We hebben allemaal wel eens een gezichtsmasker op basis van groene klei gebruikt. Je vindt deze zuiverende en herstellende kleisoort nog terug in tal van andere cosmetica- en verzorgingsproducten. Het is geschikt voor de normale tot vette huid of voor normaal tot vet haar. Het remt de talgproductie af en verzacht irritaties.

Iets meer grijs dan groen is de vulkanische bentoniet klei, afkomstig uit de Fort Benton in Montana, Verenigde Staten. Je vindt deze terug in de verzorgingsproducten van Alba Botanica.

Andere soorten klei

Voor elk type huid of haar een andere soort klei is geen fabeltje. Naast de gekende bovenstaande kleisoorten, zijn er nog tal van anderen die al eeuwenlang worden gebruikt als huid- en haarverzorging. Het meest gekend zijn gezichtsmaskers met klei, zoals deze van Sukin of van Cattier-Paris.

Rhassoul of Ghassoul klei is reinigend en ontvettend, geschikt voor alle huidtypes. De vulkanische klei, afkomstig uit Marokko, is een zeepvrij alternatief voor shampoo en zeep. Het geeft het haar meer glans en volume, en is een bron van magnesium, ijzer, calcium, kalium en natrium.

Gele klei is een zachte kleisoort met een neutrale PH-waarde. ideaal voor normaal tot vette huid of haar. Het reinigt en werkt ontgiftend. Het geeft weer glans aan doffe huid of dof haar.

Rode klei bevat dan weer heel veel mineralen, waaronder ijzer (vandaar de rode kleur). Het is ideaal voor de droge of de rijpere huid en geeft hem een gezonde gloed.

Roze klei wordt verkregen door witte en rode kleur met elkaar te mengen. Hierdoor krijg je de beste eigenschappen van allebei, waardoor deze kleisoort goed is voor de gevoelige huid, met het verstevigende effect voor de rijpere huid. Onze absolute favoriet is het roze kleimasker voor de gevoelige huid van Sukin.

Koffie of thee?

Gouden raad uit grootmoeders tijd: koffiegruis als scrub voor je huid. Cafeïne stimuleert de doorbloeding en de fijne korrel werkt zacht exfoliërend. Die traditie haalt het Britse UpCircle vanonder het stof. Ze gaan zelfs nog een stapje verder: ze gebruiken restjes koffie, thee en fruit in hun verzorgingsproducten. Zo kan koffie olie niet ontbreken in hun oogcrème en gezichtsserum. Je dagelijkse cafeïne boost in de ochtend krijgt meteen een nieuwe dimensie.

Een ander ochtenddrankje bevat ook heel wat anti-oxidanten: groene thee. Het krachtigste anti-oxidant in groene thee is ongetwijfeld EGCG. Het werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en beschermt je huid tegen beschadiging door de zon. Dat lieten ze zich bij Green People geen twee keer zeggen. Ze gebruiken groene thee in hun (parfumvrije) zonnebrand en in hun handcrème met SPF30.

Nog maar eens het bewijs dat onze natuur een bron is van helende stoffen. We hebben helemaal geen synthetische producten nodig om er op ons best uit de zien. Onze natuurlijke schoonheid mag veel meer stralen.