Deze natuurlijke producten zijn onmisbaar op de camping

Glamping, rondtrekken, met de tent, camper of campervan of enkele dagen naar een festival? Of je volledig voorzien wil zijn of enkel de basics meeneemt, sommige verzorgings- en schoonmaakproducten mogen niet ontbreken in je bagage. Kies bij voorkeur voor compacte, veelzijdige en biologisch afbreekbare alternatieven. Zo hou je je tassen licht en laat je geen chemicaliën achter in de natuur. Je kan zelfs opteren voor een volledige zero waste kampeertrip. Welke kampeerder je ook bent, we helpen je graag op weg zodat jij zorgeloos van je kampeertrip kan genieten.

Hou het schoon

Ook op de camping zijn er enkele huishoud essentials die niet mogen ontbreken, zoals afwasproducten, producten voor snelle wasjes en vuilniszakjes en doekjes die multi-inzetbaar zijn.

Afwassen op de camping

Als je nu gaat kamperen in de natuur of op een aangelegde camping, er zal altijd wel wat af te wassen zijn. Een biologisch afbreekbaar afwasmiddel mag dus zeker niet ontbreken in je bagage. Verschillende afwasmiddelen zijn verkrijgbaar in flesjes van 500ml, bijvoorbeeld Sodasan afwasmiddel en het Ecover Essential afwasmiddel. Sonett Sensitive afwasmiddel zit in een pompflesje van 300ml en is dus compact en handig in gebruik. Dit afwasmiddel is bovendien ook geschikt voor de gevoelige huid.

Liever zero waste? Kies dan voor een zeepbar voor de afwas, deze vind je onder andere bij EcoLiving en Loofco.

plasticvrij afwassen op de camping

Uiteraard zijn ook een spons, afwasborstel, vaatdoeken en theedoeken onmisbaar voor de afwas. De Maïstic afwas Scrubbie is een compact en 100% natuurlijk sponsje van Hennep. Gebruik je graag een afwasborstel dan is de LoofCo afwasborstel zeker een aanrader. Ook het compacte borsteltje van EcoLiving is erg handig voor aangekoekte restjes. De vaatdoeken en theedoeken van Smart zijn hierop een goede aanvulling. Smart keukenhanddoeken zijn super absorberend zodat je vaat weer snel aan de kant is. 


Snelle wasjes

Soms kan het handig zijn om tussendoor een snel wasje te kunnen doen omdat je bijvoorbeeld voor een lange tijd weggaat en toch licht wil reizen, omdat je per ongeluk een paar sokken te weinig inpakte of omdat je reisgezellen er gewoon altijd een knoeiboel van maken.

Dr Bronners 18-in-1 zeep is de ideale reisgezelGa je naar een plek waar geen wasmachine voorhanden is, dan kan je kiezen voor een veelzijdige zeep zoals Dr.Bronner’s 18-in-1 zeep. Deze natuurlijke en biologisch afbreekbare Castille zeep kan je voor de was gebruiken, maar ook voor de afwas, als douche zeep, om je handen te wassen enz. De ideale reisgezel dus!  De zepen zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingshoeveelheden, waaronder ook een reisformaat van 59ml. Omdat deze zepen erg geconcentreerd zijn, is dit de ideale zeep voor elke kampeertrip. Ze past zelf in je handtas!

Ook bij Clothes Doctor vind je een handig wasmiddel voor op reis. De wasmiddelen van Clothes Doctor zijn een poeder dat je kan oplossen tot vloeibaar wasmiddel. Hierdoor kan het niet gaan lekken in je bagage. Bovendien is het 100% plasticvrij. Als plasticvrije variant kan je ook de huishoudzeep van De Traay overwegen, ideaal om vlekken uit je kledij te krijgen en voor een handwasje.

Tip: Zorg dat je altijd een waslijn en wasknijpers in je rugzak of camper stopt, zo kan je makkelijk zwemkledij en handdoeken laten drogen of kledij die je hebt gewassen.

Vuilniszakjes

Niet te vergeten op je kampeertrip: vuilniszakjes! Zo laat je zeker geen afval achter in de natuur of op het kampeerterrein. Je kan kiezen voor kleine composteerbare zakjes zoals de vuilniszakken van BioBag of Maïstic of voor de biologisch afbreekbare zakken van D2W.

Doekjes

Voor wie basic reist maar toch iets bij de hand wil hebben om schoon te maken, kunnen schoonmaakdoekjes de oplossing zijn. Ze zijn super handig om snel een tafel, het aanrecht in de camper of een toilet onderweg even af te kuisen. Voor de schoonmaak vindt je doekjes bij onder meer Marcel’s Green Soap en The Cheeky Panda.

Ook voor je persoonlijke verzorging kunnen doekjes handig zijn om je snel even op te frissen tussendoor. Zeker als je naar een festival gaat, zijn vochtige doekjes de perfecte manier om make-up en vuil te verwijderen en je huid te verfrissen. De gezichtsdoekjes met komkommer van Yes To zijn verkrijgbaar in een reisverpakking die je makkelijk in je rugzak past. Ook Cheeky Panda heeft gezichtsdoekjes in zijn assortiment. 

Natuurlijke verzorging

Hoe je het ook draait of keert, sommige verzorgingsproducten zijn onmisbaar, ook onderweg of als je kampeert in de natuur, zoals tandpasta en zonnebrand. Kies ook hier voor biologisch afbreekbare en compacte alternatieven.

Natuurlijke tandpasta

Een goede mondhygiëne gaat niet enkel over goed verzorgd zijn, maar ook over je gezondheid. Dus ja, ook als je gaat kamperen kan je maar beter je tanden poetsen. Als je in de natuur kampeert is een biologisch afbreekbare tandpasta zonder fluor een must. Hiermee ben je zeker dat de tandpasta geen negatieve invloed heeft op het waterleven. Er zijn talrijke tandpasta’s beschikbaar. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke tandpasta in een tube zoals de Hydrophil Sweet Herbs tandpasta waarvan de tube voor 95% gemaakt is van sparrenhout, of Kingfisher munt tandpasta zonder Fluor.

Om een knoeiboel in je toilettas te vermijden kan je echter ook voor tandpasta tabletten opteren, bijvoorbeeld van het Nederlandse merk Smyle of van Georganics, die ook mondwater tabletten en natuurlijke flos in hun assortiment hebben. Tandpasta tabletten zijn de makkelijkste zero waste oplossing voor een goed mondhygiëne op reis.

Natuurlijke zonnebrandcrème

natuurlijke zonnebrand is onmisbaar tijdens het kamperenAls je gaat rondtrekken, kamperen in de zomer of een zomers festival bezoekt, vergeet dan zeker je zonnebrandcrème niet. Ook hier zijn talrijke natuurlijke mogelijkheden. Heel veel natuurlijke minerale zonnecrèmes zijn veilig voor de oceanen en koraalriffen en beschermen je effectief tegen UVA en UVB stralen. Voor meer info over natuurlijke zonnebrand, kan je ons blog artikel hierover raadplegen.

Ook hier is een zonnebrand stick weer een goede optie om geen uitgelopen flesjes in je rugzak te hebben en zonnebrand sticks zijn bovendien ook plasticvrij. Een win-win dus! Zonnebrand sticks vind je onder meer bij Attitude en We Love The Planet. 

Tip: denk ook aan een lippenbalsem. De zon kan ook je lippen uitdrogen en dit kan erg vervelend en zelf pijnlijk zijn. Een lippenbalsem neemt weinig plek in en kan veel leed voorkomen. Een lippenbalsem speciaal om je lippen tegen de zon te beschermen kan je vinden bij Hurraw en Alba Botanica

Douche en haarverzorging

Erg handig zijn de combinatie producten douchegel en shampoo. Zo hoef je maar één product mee te nemen voor onder de douche. De douchegels van Douce Nature zijn geschikt voor heel de familie en kan je ook als shampoo gebruiken. Een handig en plasticvrij alternatief hierop vind je bij Ben & Anna

Een andere plasticvrije variant zijn de plantenzepen van Dr. Bronner’s. Ook deze zijn geschikt als  douche zeep en shampoo. De zepen zijn 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar en geschikt voor de gevoelige huid.

Bekijk hier ons volledige assortiment zero waste verzorging.

Tip: Geen zin om haar te wassen onderweg, overweeg dan om een droogshampoo mee te nemen. Hiermee kan je snel en zonder water je haar opfrissen. Deze handige en compacte droogshampoo van Naturtint is een goede optie.

Toiletpapier

Toiletpapier is toiletpapier hoor ik je denken, maar het ideale wc papier voor op de Camping is zonder twijfel The Good Roll toiletpapier. De papieren wikkels zien er niet enkel leuk uit, maar beschermen je rolletje ook tegen vuil. Bovendien zijn alle producten van The Good Roll volledig plasticvrij en 100% boomvriendelijk. 

In de verbanddoos

Om af te sluiten zijn er nog enkele producten die niet in je verbanddoos mogen ontbreken als je gaat kamperen. In de eerste plaats denken we hier aan muggenstick en een all-round crème tegen insectenbeten en andere irritaties. Want deze kunnen je vakantie behoorlijk verknoeien.

Beschermen tegen muggen

Incognito insectenwerende middelenOm je te beschermen tegen muggen vind je verschillende opties in het assortiment van Incognito, onder andere een insectenwerende lotion, maar bijvoorbeeld ook een insectenwerende zonnebrand, een ideaal combinatieproduct voor als je plaats wil besparen in je rugzak.

Een erg handig middel tegen insectenbeten is ook de Incognito Zap-Ease. Dit kleine apparaatje helpt jeuk bij insectenbeten te verlichten door te voorkomen dat het gif zich verder verspreid na de beet. De zap Ease is geschikt bij muggenbeten, maar kan ook bij kwallenbeten en irritatie door brandnetels gebruikt worden.

Meer weten over natuurlijk muggen weren? Lees dan deze blog https://www.biggreensmile.nl/article/hoe-hou-je-muggen-op-een-natuurlijke-manier-op-afstand.aspx

Verzachtende crème

Heb je toch last van insectenbeten of bijvoorbeeld irritatie door eikenprocessierupsen, dan kan Weleda Urtica gel de oplossing bieden. Deze verkoelende en kalmerende gel brengt onmiddelijk verlichting en is ook verkoelend en verzorgend bij zonnebrand.

Ook Egyptian Magic Cream is zo’n geweldige all purpose crème. De crème is geschikt voor de droge huid, ook voor droge lippen, verzacht bij insectenbeten en verzorgt kleine sneetjes en schaafwonden. Ook bij pijnlijke voeten en gebarsten hielen brengt Egyptian Magic Crème soelaas.Een wondermiddel dus voor als je gaat hiken of trekken!

Er zijn ook zero waste alternatieven voor de verzorging van muggenbeten en schaafwonden. Bij The Solid Bar Company vind je een plasticvrije schaafwonden balsem en plasticvrije alternatieven om insecten te weren en insectenbeten te verzachten.

Pleisters

En om af te sluiten zijn ook pleisters handig om onderweg bij de hand te hebben voor kleine wondjes of  blaren op je voeten. De pleisters van Patch met houtskool of Aloë Vera bedekken niet enkel de wonde of blaar maar verzorgen ze ook. Bovendien zijn ze plasticvrij verpakt en 100% biologisch afbreekbaar.

Tip: Een schaartje, pincet en tekenpen zijn zeker nuttig om mee in de verbanddoos te stoppen.

De checklist

We zetten nog graag even alles voor je op een rij. Wat mag je niet vergeten tijdens je volgende kampeertrip?

  • Afwasmiddel

  • Afwas spons of vaatdoekje

  • Theedoek

  • Wasmiddel

  • Waslijn en wasknijpers

  • Douchezeep

  • Shampoo

  • Tandpasta en tandenborstel

  • Eventueel scheergerei, elastiekjes voor je haar, een haarborstel

  • Wc papier

  • Vuilniszakken

  • Zonnebrandcrème

  • lippenbalsem

  • Muggen spray

  • Crème of gel tegen muggenbeten en andere huidirritaties

  • Pleisters

  • Schaartje, pincet en tekenpen

  • Of een all-round zeep voor allerlei toepassingen die wasmiddel, afwaszeep en doucheproducten vervangt

  • Of doekjes voor snelle schoonmaak en verfrissing