Ekibio, het bedrijf achter Ecodoo en Douce Nature

Vandaag is het weer eens tijd om één van onze leveranciers in het zonnetje te zetten. En dit keer kozen we voor de Franse Ekibio. We zijn ontzettend bij met Ekibio, en in deze blog gaat je duidelijk worden waarom. Ze zijn het bedrijf achter de merken Ecodoo en Douce Nature. Grote kans dat je ze al eens in onze webshop bent tegengekomen. Ekibio produceert niet alleen duurzame producten, maar ze zetten zich ook in om een positieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij d.m.v. sociale projecten. Straks meer daarover!

Waar staat Ekibio voor?

Ekibio is gevestigd in het hart van de groene Ardèche (zuidelijke regio in Frankrijk). Ze bevinden zich dicht bij de landbouwgronden die door hun partners worden gebruikt. De naam Ekibio is op een mooie manier ontstaan, vinden wij. Het staat voor fairtrade en ecologisch. ‘’Bio’’ verwijst namelijk naar hun ecologische waarden, en de ‘’Ki’’ is afgeleid van het Franse ‘’qui’’. Dit verwijst naar ‘’equitable’’, oftewel, fair trade. Tevens staat het voor een Chinese uitdrukking die staat voor positieve energie.

De ecologische waarden die Ekibio kent, zijn:

  • Biologische ingrediënten
  • Biodiversiteit
  • Bio creativiteit (innovatie)

Door producten te promoten die volledig in Frankrijk zijn gemaakt, wil Ekibio een positieve groei ondersteunen voor elke belanghebbende in de biologische sector. Ekibio werkt sinds het begin samen met producenten in Frankrijk en in het buitenland, in het kader van biologische fairtrade landbouwpartnerschappen. Het bedrijf biedt de landbouwers op deze manier de garantie van een partnerschap op lange termijn. Vandaag werken drie van hun voedingsmerken aan de ontwikkeling van deze partnerschappen: Priméal, Bisson en Le Pain des Fleurs.

Hoe groot is Ekibio?

Om even een beeld te geven van hoe groot Ekibio is: De "Ekibio boerderij" beslaat ongeveer 2.750 hectare. Sinds 2021 zijn 100 productreferenties uit de catalogus afkomstig van de landbouwpartnerschappen. Verder heeft het bedrijf heeft 13.000 m² aan gebouwen die de activiteiten huisvesten. Elke dag zijn 1900 werknemers in de weer om alle ecologische en biologische producten van de groep bij de consument te brengen. Als bedrijf wil Ekibio dan ook zijn eigen gebouwen en werknemers niet vergeten.

Hoe zijn de merken Ecodoo en Douce Nature ontstaan?

Ekibio is dus het bedrijf achter de merken Ecodoo en Douce Nature. Maar wist je dat Ekibio oorspronkelijk gestart was als producent van biologische graanproducten in 1988? Nog steeds is het een groot deel van hun activiteit.

Ekibio is opgericht door Didier Perréol. Zijn grootste doel bij het bedrijf was het aanbieden van biologische producten die gemaakt zijn van granen. De eerste producten waren dan ook droge kruidenierswaren zoals granen, voornamelijk quinoa. Pas in 2000 werd het merk Douce Nature toegevoegd, en in 2007 kwam Ecodoo.

Beide merken:

  • Beschermen de natuur
  • Beschermen jouw gezondheid
  • Hebben een minimalistische trend

Maar wat is precies het verschil tussen deze merken?

Douce Nature

Het merk Douce Nature richt zich op dagelijkse verzorgingsproducten. Hierbij zijn zij een biologisch, ethisch, en revolutionair merk voor hygiëne en persoonlijke verzorging.. Denk hierbij aan haarverzorging en douchegels, waarbij zoveel mogelijk fairtrade ingrediënten worden gebruikt die afkomstig zijn uit ontwikkelingslanden. Vrijwel alle producten van Douce Nature worden geproduceerd in Frankrijk. Verder zijn de verzorgingsproducten van Douce Nature palmolievrij.

De meest populaire producten zijn de Fleur de Shampoing vaste shampoo bars. Ook deze zijn uiteraard allemaal gemaakt zonder gebruik van palmolie en zijn vrij van sulfaten.

Ecodoo

Het merk Ecodoo richt zich op ecologische schoonmaak- en huishoudproducten die het milieu respecteren. Net zoals Douce Nature worden bijna alle producten geproduceerd in Frankrijk. Alle producten van Ecodoo zijn Ecocert gecertificeerd en biologisch afbreekbaar. Wat voor producten zijn vooral bekend van Ecodoo?

Het assortiment van afwasmiddelen van Ecodoo zijn het meest populair. Dit assortiment is gemaakt volgens het hoogste niveau van de ‘eco-afwasmiddel’ certificering, met biologische ingrediënten, 100% natuurlijke oorsprong, en met een 100% gerecyclede PET verpakking. Verder kun je denken aan de gele doosjes met bijvoorbeeld citroenzuur en natriumcarbonaat, en de azijn producten. Met deze essentials kan je zelf homemade schoonmaakproducten maken.

De sociale projecten van Ekibio

Wat het meest bijzonder is aan het verhaal van Ekibio, zijn de sociale projecten die zij uitvoeren en de steun die zij geven aan ecologische initiatieven. Vanaf het begin dat Ekibio bestond, zette zij zich al in op eerlijke handel, biologische ingrediënten en biodiversiteit. Met hun kwalitatieve producten willen ze de biodiversiteit van onze planeet beschermen. En nog steeds is dit de basis van het bedrijf.

Je leest ook hoe de merken Ecodoo en Douce Nature een bijdrage leveren aan de sociale projecten, doordat hier een deel van de opbrengsten naartoe gaat.

Stichting Ekibio

In 2008 heeft Ekibio de Stichting Ekibio opgericht. Het doel hiervan was om lokale projecten te ondersteunen, die zich richtten op de bewustwording van vooral jongeren. Het gaat over de bewustwording van gezonde voeding, biodiversiteit in de landbouw, en bescherming van het milieu. Met deze stichting willen ze burgers activeren tot actie. Ze tonen daarnaast de macht van voedsel op de bescherming van het milieu en onze gezondheid aan. Hoe doen ze dit?

  • Educatieve projecten op scholen, denk aan moestuintjes of werken rond afval- en waterbeheer.
  • Workshops, zoals ecologisch tuinieren of kookworkshops
  • Het steunen van grotere initiatieven zoals nationale manifestaties en bewustwordingscampagnes

Elk jaar gaat er 3% van Ekibio’s opbrengst naar al deze projecten.

1% for the planet

1% for the planet is een globaal netwerk van bedrijven, individuen en non-profit organisaties. Samen pakken zij de meest urgente ecologische bedreigingen voor onze planeet aan. Drie merken van Ekibio zijn hier lid van: Ecodoo, Douce Nature, en Bisson (voor de productreeksen 'Choco Bisson', 'Vite un dessert', 'Cœurs gourmands', peperkoek en honing).

Leden van 1% for the planet geven 1% van hun omzet aan de aangesloten verenigingen om ecologische projecten te ondersteunen. Zoals je ziet spreekt de naam van dit sociale project dus voor zich. Al die één-procentjes bij elkaar zorgen dus voor een prachtig budget om onze planeet te beschermen.

Sinds 2016 zet Ecodoo zich ook in voor de bescherming van natuurlijke waterbronnen en aquatische omgevingen. Hiervoor schakelen ze onder andere de hulp in van “Mountain Wilderness”, de belangrijkste partnervereniging. Dit is een organisatie die ontstaan is vanuit de wens om onze bergen te beschermen. Ecodoo heeft ook partnerschappen opgezet met regionale verenigingen.

Douce Nature en de strijd tegen armoede

Douce Nature zet zich ook in om de levensomstandigheden in arme gebieden zoals Burkina Faso te ondersteunen, en om 

daar de economische groei te stimuleren. Om een voorbeeld te geven van hoe zij dit toepassen op de ingrediënten in hun verzorgingsproducten, belichten we even sheaboter. Zoals je misschien al wist is sheaboter een uitstekend ingrediënt, die essentiële voedingsstoffen heeft. Niet voor niets wordt het al eeuwenlang gebruikt, en vind je het dus ook in bijvoorbeeld de haarverzorging van Douce Nature.

Nu is het zo dat sheaboter, ook wel karitéboter genoemd, wordt gemaakt van de olie uit de zaden van de karitéboom. Deze boom groeit voornamelijk op de Afrikaanse savanne. De productie van sheaboter is erg arbeidsintensief. De noten worden verzameld, geblancheerd, gepeld, en gedroogd. Daarna kunnen ze gemalen worden tot een bruine pasta. Deze pasta wordt vervolgens met de hand gekneed en schoongespoeld met water. Zo ontstaat het eindproduct dat boordevol zit met vitamine E en andere waardevolle, hydraterende, en verjongende vetzuren.

In Burkina Faso werkt Douce Nature voor de productie van sheaboter samen met een coöperatie van vrouwen die dit waardevolle ingrediënt maken. Zo proberen ze ook wat terug te geven. Douce Nature zorgt namelijk ook voor:

  • Toegang tot schoon water
  • Toegang tot sanitaire voorzieningen
  •  Het aanleren van biologische landbouwtechnieken

Duurzame energie en minder water

Ekibio weet ook als geen ander dat duurzame energie en minder water belangrijke onderdelen zijn voor een gezondere planeet. Neem bijvoorbeeld het hoofdgebouw van waaruit de werknemers van Ekibio werken. Deze is gebouwd volgens de principes van Feng Shui, een filosofie van meer dan 3000 jaar oud die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden. Dit maakt het meer dan een werkplek alleen. Zo zijn er zowel binnen als buiten tuinen aangelegd en is er een biologische winkel. Er is er ook veel aandacht besteed aan de recuperatie van regenwater.

Om energie op te wekken maakt Ekibio gebruik van zonne-energie en aerothermische energie. Met deze vorm van energie wordt er warmte uit de lucht gehaald via een warmtepomp. Alle aangekochte energie is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Om het gebruik van fossiele brandstoffen nog verder terug te schroeven, werden bedrijfswagens één voor één vervangen door hybride of elektrische voertuigen.

Ecodoo en Douce Nature: niet enkel voor een glimlach!

De producten van Ecodoo en Douce Nature zorgen dus niet alleen voor een grote glimlach op ons gezicht. Ja, ze hebben geweldige en milieuvriendelijke producten, maar wat zo bijzonder is, is dat ze in alles wat ze doen een positieve bijdragen leveren aan onze wereld.

Samengevat: Wat Ekibio betekent voor jou en de planeet

Al sinds dag één heeft Ekibio een pioneersgeest. Dit zette hen ertoe aan om producten uit te vinden, te experimenteren, en te creëren. Ze streven continu naar een meer verantwoorde wereld. Rond sterke merken als Priméal en Le Pain des Fleurs ontwikkelt Ekibio een omvangrijke portefeuille van biologische en vegetarische producten, die allemaal origineel en uniek zijn. Ekibio gaat hierbij een stap verder en garandeert een 100% biologische omgeving. Dit is dankzij:

  • De kwaliteit van de producten
  • De keuze van de grondstoffen
  • De inspanningen op het gebied van energieverbruik
  • De ecologische voetafdruk en het MVO-beleid

Door de betrokkenheid bij biologische productie streeft Ekibio ernaar de biodiversiteit van de aarde te beschermen, en wil het bedrijf de consument aanzetten tot meer verantwoordelijkheid en bewustwording.

Meer blogs voor een gezondere planeet & gezondheid

Wij streven er naar om jou te voorzien van kennis, zodat jij zelf bewuste beslissingen kan maken. Bekijk daarom vooral onze Green Tips als je meer wilt leren. Denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen van gezondere lucht zowel binnenshuis als buitenshuis, microplastics in cosmetica en zonnebrand, plasticvrij wassen, en veel meer!