Wat is palmolie en waarom kies je best voor de duurzame palmolie of een alternatief?

Er is heel wat te doen rond palmolie. Het is een plantaardige olie, gemaakt van geperste palmvruchten en zaden. Het zit in onze voeding (bv. om chocolade meer structuur te geven) en in verzorgings- en schoonmaakproducten. Waar zit dan precies het probleem?

Wat is het probleem met palmolie?

De aanleg van palmolieplantages is één van de redenen waarom er grote stukken regenwoud worden verwoest. Het regenwoud wordt gekapt of platgebrand en veengebied wordt omgevormd tot plantages met palmen om de olie uit te winnen. Op de plantages worden vaak schadelijke pesticiden gebruikt.

We hoeven je niet te vertellen dat dit een enorme impact heeft op de biodiversiteit, op het waterleven, de samenstelling ervan en op het ecosysteem van het gebied. En dan zwijgen we nog over de impact op de opwarming van de aarde.

Stop daar dan mee! Was het maar zo simpel, want palmolie heeft een grote opbrengst per hectare. Koolzaadolie breng 3x minder op per hectare, zonnebloemolie 4x minder en kokosolie zelfs 5x minder per hectare. Het is bovendien een veelzijdig product en de plant slaat, ten opzichte van andere planten, ook heel veel CO2 op. En vergeet ook niet dat er heel veel mensen op deze plantages werken.

Palmolie volledig bannen is dan ook geen makkelijke zet of juiste beslissing. Maar er is wel een oplossing: duurzamer palmolie gaan telen en meer verantwoord omspringen met de omgeving en het gebruik van palmolie.

Is duurzame palmolie een oplossing?

Zeker en vast. Naast palmolie vervangen waar het kan, is kiezen voor duurzame palmolie een goede oplossing. Er is echter nog een lange weg te gaan om palmolie echt duurzaam te gaan telen.

Daarom werd in 2004 de RSPO opgericht (Roundtable on Sustainable Palm Oil, vertaald: Stichting Rondetafel voor Duurzame Palmolie). De stichting brengt palmolie telers, verwerkers, producenten van cosmetica en voeding, verkopers en maatschappelijke organisaties samen om afspraken te maken om meer en meer voor duurzame palmolie te (blijven) kiezen. Dit willen ze bereiken door een keurmerk van “duurzame palmolie” uit te reiken. Om aan dit keurmerk te voldoen, zijn er enkele belangrijke eisen:

  • De palmolieplantages mogen niet ten koste van natuurgebied en in de leefomgeving van bedreigde diersoorten worden aangelegd;
  • Op veengebied mogen geen plantages worden gebouwd;
  • Strenge eisen op gebied van gebruik van (schadelijke) pesticiden, beheer van afvalwater, energie en broeikasgassen;
  • Werknemers van de plantages en de lokale bevolking mogen niet uitgebuit worden en hebben duidelijke vooraf bepaalde rechten.

Bij BigGreenSmile vind je zowel producten met duurzame palmolie als producten zonder palmolie. Dit criterium kan je makkelijk selecteren bij het zoeken naar producten op onze website.

Meer en meer merken kiezen bewust voor duurzame palmolie, zoals Sonett en Ecover. Method en Weleda zijn lid van de RSPO. Faith in Nature en Sukin gebruiken geen palmolie, maar enkele van hun producten bevatten soms wel sporen van duurzame palmolie.

In welke producten zit palmolie?

Palmolie wordt gebruikt om voeding, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen meer structuur te bieden. Je vindt het onder meer in zeep, shampoo, conditioner, deodorant, lippenbalsem, zonnebrandproducten, wasmiddel, etc. Zo wordt het vaak als emulgator gebruikt, om twee ingrediënten beter met elkaar te mengen en zo een homogene crème te vormen. Palmolie is ook een actieve stof om vuil los te weken.

Let wel op: niet alle ingrediënten met palm in de naam verwijzen naar derivaten van palmolie. Palmitic acid, of palmitinezuur, zit namelijk in veel dierlijke en plantaardige vetten. Het werkt verzachtend en helpt vocht vast te houden door een olieachtig laagje over de huid te leggen.

Verzorgingsproducten zonder palmolie

Laten we eerst even een kijkje nemen naar enkele persoonlijke verzorgingsproducten waar het merk er bewust voor kiest om geen palmolie te gebruiken.

  • De shampoo en douchegel producten van Douce Nature zijn verpakt in 100% plant-based plastic en bieden grote verpakkingen aan van hun producten om minder afval te creëren. Douce Nature is eveneens aangesloten bij 1% for the planet.
  • PHB Ethical Beauty nam in 2015 haar volledige assortiment onder de loep en maakte dit volledige palmolievrij, op stearinezuur na. Zij streven ernaar een alternatief voor dit zuur te vinden dat binnen hun filosofie past en dus volledig vegan is. Op dit moment is 90% van het assortiment palmolievrij.

Schoonmaken zonder palmolie

Palmolievrij wassen en poetsen is makkelijk met deze mooie merken:

  • De wasmiddelen van Ecodoo  en Clothes Doctor zijn 100% palmolievrij en gemaakt met ingrediënten van natuurlijke oorsprong.
  • De wasmiddelen, maar ook de deodorants en conditioner bars van Marcel’s Green Soap zijn volledig palmolievrij. Voor de producten waar palmolie echt nodig is, gebruiken ze enkel RSPO-gecertificeerde duurzame palmolie.
  • Eco Egg natuurlijk! Zacht voor onze geldbuidel, je huid en de planeet. Zo bevat het geen aardolie, enzymen, fosfaten, SL(E)S, chloor of bleekmiddelen. En natuurlijk ook geen palmolie.
  • Poetsen zonder palmolie doe je met Ocean Saver en Ecozone. Deze laatste heeft ook palmolievrij afwasmiddel en vaatwastabletten.

We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan het verminderen van palmolie consumptie door bewust te kiezen voor palmolievrije verzorgings- en schoonmaakproducten of te kiezen voor merken die zweren bij duurzame palmolie. Zoals steeds geldt: alle beetjes helpen.