Wat kan je doen om hooikoorts klachten te verminderen?

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft gedurende een periode van het jaar last van lichte tot ernstige hooikoorts klachten. Als je gevoelig bent voor pollen is hooikoorts vermijden bijna onmogelijk. Maar gelukkig zijn er wel manieren om het ongemak tot een minimum te beperken.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is simpelweg een allergische reactie op pollen die verspreid worden door bomen en grassen. De naam is ontstaan in 1928 toen een Engelse arts opmerkte dat hij jaarlijks in de maai- of hooiperiode dezelfde klachten had. Later is gebleken dat de klachten veroorzaakt worden door pollen. De officiële naam is dan ook Pollinosis, maar de naam hooikoorts is gebleven. De meest voorkomende klachten bij hooikoorts zijn niezen, een loopneus, jeuk aan de neus en ogen en droge en rode ogen. Hiernaast kan je ook huidklachten ervaren zoals een drogere huid of rode vlekken en ook eczeem klachten kunnen verergeren.

Hoe kan je hooikoortsklachten verminderen?

In de eerste plaats kan je best pollen vermijden, door bijvoorbeeld ramen en deuren gesloten te houden (ook in je auto) en door bossen, parken en weilanden te vermijden of binnen te blijven bij hoge pollenconcentraties. Wist je dat dit verschillend is voor de stad en het platteland? Op het platteland zijn de pollen concentraties ‘s ochtends het hoogst, in de stad is dit ‘s avonds. Rekening houden met waar je woont om wandelingen en buitenactiviteiten te plannen, is alvast een eerste stap. Pollen vind je echter niet alleen buiten, ze komen ook binnen in je huis. Dit kan er onder andere voor zorgen dat je slechter slaapt. Wat kan je doen om je huis pollenvrij te houden?

1.Poets de pollen weg

Door binnen en buiten te gaan en via je haar en kledij komen pollen ook in je huis terecht, waar ze snel neerdwarrelen op de grond en op je meubels. Stofzuig dus regelmatig en neem meubels en andere oppervlakken af met een vochtige doek. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een e-cloth schoonmaakdoek gebruiken of een microvezeldoekje van Smart. Maak je schoonmaakdoek zeker vochtig zodat stof niet gaan ronddwarrelen tijdens of na het schoonmaken. Na gebruik gooi je je schoonmaakdoekje in de wasmachine.

2.Wissel je kledij

Na een buitenactiviteit kan je best van kledij wisselen. Doe dit niet in de slaapkamer om de kans op pollen in je slaapkamer te verkleinen. Je buitenkledij en sportkledij telkens wassen na gebruik is aan te raden. Gebruik hiervoor een mild, ecologisch wasmiddel, was op lage temperatuur en gebruik korte wasprogramma’s voor kleine wasjes om je wasjes milieuvriendelijker te maken.

TIP: Er wordt vaak aangeraden Vaseline onder de neus te smeren om stuifmeel tegen te houden, bijvoorbeeld bij het sporten. Vaseline wordt echter gemaakt van fossiele olie. Je kiest dus beter voor een alternatief met een natuurlijke was, zoals bijenwas of candelillawas, bijvoorbeeld Dr. Bronner’s Organic Magic Balm. Je kan ook een kleurloze lippenbalsem gebruiken.

3.Was ook je haar

Ook in je haar blijft stuifmeel kleven. Om beter te slapen is het aan te raden om na een dagje buiten in het hooikoortsseizoen ook je haren te spoelen of te wassen. Een douche aan het einde van de dag kan op zich al verlichting brengen. Was je je haar graag met een shampoo, gebruik dan een zachte, natuurlijke shampoo om de kans op droog haar te verminderen en voedt het met een conditioner. Je kan je haar ook wekelijks behandelen met een haarmasker om het extra te verzorgen.

4.Droog je was niet buiten

Wapperende was in de tuin is leuk en ecologisch, maar niet aan te raden als je last hebt van hooikoorts. Hierdoor gaat je was immers vol pollen kleven. Droog je wasgoed daarom liever binnen of stop het in de droogtrommel. Als je was in de droogtrommel droogt, is een wasverzachter meestal niet nodig. Wil je toch een fijne geur aan je was toevoegen dan kan je Waft was parfums gebruiken.

5.Vergeet je huisdieren niet

Heb je huisdieren, was ze dan regelmatig om het stuifmeel uit hun vacht te halen. In ons assortiment vind je verschillende shampoo’s voor dieren. Lees hierover ook meer in onze blog over natuurlijke hondenshampoo.

Huidklachten bij hooikoorts verminderen

Ook je huid kan allergisch reageren op stuifmeel. Hierdoor kan je milde klachten ervaren zoals jeuk en rode vlekken, maar deze vlekken kunnen ook opzwellen en je huid gaat eruitzien alsof ze verbrand is. Als je ernstige huidproblemen ervaart, ga dan in elk geval langs de huisarts. Lichte klachten kan je verminderen met deze tips:

Niet wrijven , maar koelen

Probeer niet te wrijven of te krabben, want dan ga je het stuifmeel verder verspreiden over je huid. In plaats daarvan kan je de huid beter koelen met een washandje met koud water of een cool pack. Je kan ook een aftersun gebruiken. Hier zitten vaak ingrediënten in die de huid verkoelen.

Verzorging bij eczeem

In ons assortiment vind je een heleboel producten om je huid te verzorgen als je last hebt van eczeem. Besteed tijdens het pollenseizoen extra aandacht aan je huid. Hooikoorts en eczeem gaan immers vaak samen. Onder andere Salcura, Grahams en Green People maken producten afgestemd op de zeer gevoelige huid en eczeem.

Om af te sluiten nog onze belangrijkste tip: Laat je vooral niet tegenhouden door je hooikoorts en geniet!