Elke dag Werelddierendag bij BigGreenSmile.

Elk jaar op 4 oktober, Werelddierendag, verwennen we onze huisdieren een beetje extra. Een extra speeltje of knuffels. Wat dacht je van een verwenmoment met de hondenshampoo van Faith in Nature? Onze schatten zijn er dol op! We kunnen nog meer doen, voor alle dieren die op onze planeet rondlopen. Namelijk elke dag kiezen voor dieren door dierproefvrije en vegan producten aan te kopen, net als wij bij BigGreenSmile.

Lief voor dieren, altijd!

Bij het kiezen van de producten op onze website, hebben we oog voor verschillende labels en criteria. Zo zijn ze stuk voor stuk niet getest op dieren. Dat garanderen we je. We gaan zelfs nog een stap verder: producten met diervriendelijke labels als vegan (natuurlijk!), gecertificeerd door de vegan society of Leaping Bunny behoren tot onze persoonlijke favorieten.

BigGreenSmile maakt de keuze voor cruelty free producten heel erg bewust. Als ecologische organisatie die bijdraagt aan het welzijn van de planeet, is het voorkomen van onnodig dierenleed essentieel. 

Wat is het verschil tussen vegan, cruelty-free, dierproefvrij en Leaping Bunny gecertificeerd?

Wow, zoveel verschillende labels? We vertellen je er graag over.

Cruelty-free, of dierproefvrij, is ondertussen al sterk vertegenwoordigd in de wereld van cosmetica en schoonmaakproducten. Toch worden er vandaag nog steeds honderdduizenden producten getest op dieren. Die komen er bij BigGreenSmile gewoonweg niet in. Zo dachten heel wat dierenbeschermingsorganisaties in Europa en Noord-Amerika er ook over. Ze sloegen de handen in elkaar en Go Cruelty Free was geboren. Go Cruelty Free, herkenbaar aan het logo met het springende konijn (Leaping Bunny), is het eerste internationale keurmerk dat dierproefvrije producten in de kijker zet. Heel wat grote (ecologische) merken schaarden zich al achter Leaping Bunny en verkregen hun certificatie. Denk maar aan: Ecover, Faith in Nature, Salt of the Earth, Ecozone, Giovanni, Jason Natural. Elk van deze toppers kiest voor 100% dierproefvrij in het hele productieproces. Ook niet-zelfgeproduceerde bestanddelen van het merk of bedrijf mogen niet op dieren worden getest om het label te verkrijgen/behouden. Ga jij al cruelty-free? Ontdek de verschillende producten hier.

Dierproefvrij is echter niet altijd vegan.

Vegan is meer dan geen dierlijke producten eten: het is een levensstijl! Naast dierproefvrij, bevatten vegan schoonmaak- en verzorgingsproducten ook geen dierlijke ingrediënten. Dat is niet alleen lief voor de dieren, maar ook voor de planeet én voor onszelf. Vegan is ook zachter voor de gevoelige en droge huid. Ze bevatten minder ingrediënten, geen overbodige chemische stoffen en zijn rijker aan vitaminen. Onze vegan producten vind je hier.

Toch dragen nog niet alle vegan producten een officieel keurmerk. Ben je toch op zoek naar gecertificeerde vegan producten? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website bij Vegan Society. Al sinds 1944 geeft de Vegan Society advies over leven zonder producten die op een of andere manier een dierlijke oorsprong hebben of dierlijke bestanddelen bevatten. Educatieve liefdadigheid voor dier, mens en planeet.

Je herkent de Vegan Society aan hun herkenbare zonnebloem-logo. Het is te vinden op heel wat producten: van zeep tot vochtinbrengende crèmes. Zo ben je zeker dat er bijvoorbeeld geen keratine of honing in je favoriete producten wordt gebruikt.

Diervriendelijk schoonmaken 

Niet veel mensen weten dat er ook dierlijke producten verwerkt worden in schoonmaakmiddelen. Denk maar aan wasmiddel, vaatwastabletten, allesreinigers,… Check maar eens enkele etiketten van schoonmaak- en wasproducten. Zie je talg, sodium tallowate of lanoline (ook wel wolvet of wolalcohol genoemd) op de verpakking? Deze zijn altijd van dierlijke oorsprong. Stearinezuur is ook niet altijd plantaardig. Kies je voor vegan? Dan zijn de producten die Vegan Society  gecertificeerd zijn, altijd een goed idee. denk maar aan: Attitude, Marcel’s Green Soap en Bio-d

Zacht voor jou, lief voor de planeet & zonder dierenleed

Hetzelfde geldt voor cosmetica. Ook hier worden vaak ingrediënten van dierlijke oorsprong gebruikt, zoals karmijn, keratine en biotine. Wil je zeker zijn dat jouw mascara, deodorant, lipstick, haarkleuring en andere cosmetica geen dierlijke producten bevatten? Dan zijn volgende merken een echte go-to: Hurraw, Inika, Beauty made easy, de deo van Salt of the Earth, Andalou of de mooie plantaardige haarkleuringen van Herbatint.

Onze persoonlijke favoriet? De verzorgende lippenbalsem van Hurraw die je lippen ook nog eens een sexy rode tint geeft.

Een van de meest gekende natuurlijke cosmetica merken is ongetwijfeld Weleda. De meeste producten binnen het assortiment van Weleda is al vegan. Alle producten zijn meer dan 100% natuurlijk, aangezien het merk gaat voor biodiversiteit en natuurbehoud. Voor dit laatste werkt het bedrijf samen met twee Nederlandse organisaties: Natuurmonumenten en Naturalis.  Bovendien zijn de producten van Weleda Natrue gecertificeerd.

Niet vegan, maar wel lief voor de dieren, zijn de producten van De Traay. De naam Bee Honest zegt het zelf: natuurlijk, maar ook bij-zonder vriendelijk. Bijen leveren unieke, verzorgende ingrediënten die onze huid optimaal verzorgen. De Traay staat erop dat de bijen op een goede manier worden verzorgd, en dat komt niet alleen de bijen ten goede, maar ok de kwaliteit van de producten. Voor hun verzorgingsproducten maken ze enkel gebruik van biologische bestanddelen. 

Deze Werelddierendag ga jij niet enkel je eigen lieverds in de watten leggen, maar kies je ook voor het welzijn van alle dieren op deze mooie planeet.